Migrena – Cauze si tratamant0 Comments

Publicat in:


Ce este migrena?

Migrena se manifesta ca o durere intensa a unei jumatati de cap, si poate dura de la cateva ore pana la mai multe zile. Este resimtita sub forma unor atacuri, fiind insotita de varsaturi si tulburari de vedere.

Aparitia migrenei

Cauza care sta la baza atacului migrenos este inca necunoscuta. Se stie, insa, faptul ca intre starea arterelor cerebrale si migrena exista o legatura.

Contractia muschilor aflati in peretii arterelor poate determina un spasm la nivelul acestora sau o umflare a suprafetei inerioare a vaselor sangvine, ceea ce duce la tulburari de irigare a creierului.

Dilatarea brusca a vaselor sangvine si fluxul marit de sange provoaca durerea specifica migrenei. Reactia spastica  a arterelor cerebrale poate fi determinata de schimbari metereologice, consum de alcool, fumat sau orice tensiune fizica sau psihica. Migrena poate fi cauzata si de anumite probleme cervicale.

Simptomele Migrenelor

tulburari de vedere
durere severa, mai ales pe o parte a capului
– sensibilitate accentuata la lumina si zgomot
– furnicatura si amorteala partiala a fetei
– stare de rau si greata
– inrosirea fetei
– umflarea si pulsatia arterei de pe tampla
– spasme abdominale
– diaree si senzatie puternica de urinare
– palpitatii

Efecte hormonale

Migrenele sunt mai frecvente la femei decat la barbati deoarece in perioada menstruala apar frecvent atacuri, se presupune ca un rol important in aparitia migrenei il joaca hormonii. Acest lucru poate fi demostrat si prin aparitia mai redusa a acestor atacuri dupa menopauza. Anticonceptionalele, in schimb, maresc predispozitia la aparitia migrenelor.

Tratamentul migrenei

Tratamentul are ca scop eliminarea factorilor declansatori ai atacului . In cazul in care migrena este declansata de un medicament sau un issue alimentar ce poate fi controlat ( cum ar fi ciocolata sau vinul), acestea trebuiesc do away with. Atacurile pot fi prevenite si prin administrarea unor medicamente speciale. In anumite situatii, acupunctura si medicamentele homeopate pot avea efecte benefice.

Prin aplicarea tehnicilor de relaxare, fluxul de sange poate fi influentat in mod voit. In cazul atacurilor declansate de stres, un nivel sporit de autocontrol poate fi insusit printr-o terapie antimigrenica speciala.

Ce are de facut bolnavul

In cazul declansarii unui atac, trebuie luat imediat medicamentul prescris de medic

Cand ne adresam medicului?

Daca atacul reapare sistematic, indiferent de frecventa durerilor ( de 3-four ori pe saptamana, sau numai de 1-2 ori lunar) , adresati-va medicului.

Cum procedeaza medicul

Medicul poate propune un tratament medicamentos profilactic. Atacul migrenios sever poate fi tratat prin administrarea unor medicamente cu continut de ergotamina, care actioneaza asupra fluxului de sange la nivel cranian.

Evolutia bolii

Atacul caracteristic migrenei debuteaza prin tulburari de vedere. Dupa aproximativ douazeci de minute aceste simptome sunt urmate de o durere severa la nivelul tamplei sau deasupra unui ochi. Durerea strapungatoare apare de obicei pe o parte a capului. In acest timp, starea generala a bolnavului se agraveaza, acesta acuzand stare de voma. Atacul poate dura intre three-48 ore.

Pericole, eventuale complicatii

Migrena nu este o boala periculoasa, insa, pentru bolnav poate reprezenta o epuizare fizica si psihica semnificativa.

Cum se poate preveni migrena?

Din pacate nu exista o reteta generala, deoarece atacul poate avea numeroase cauze. Evitati totusi pe cat posibil:
factorii de stres fizici sau psihici
factorii alimentari si medicamentele ce pot provoca migrena
corectati problemele legate de pozitia coloanei

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Migrena – Cauze si tratamant

Lasă un răspuns