Limba are o multitudine de gusturi … Stiati ca?0 Comments

Publicat in:


>

Stiati ca? … Mult timp s-a crezut ca exista doar patru gusturi de baza: dulce, sarat, amar si acid. Dar, la inceputul secolului XX, a mai fost adaugat un alt cincilea: unami sau glutamatul de sodiu, un gust dulce-sarat, baza bucatariei japoneze. In prezent, se considera ca exista mai multe, dar ca nu posedam vocabularul necesar pentru a le putea exprima.
Expertii s-au inselat!
  Noi nu gustam numai cu limba si cerul gurii. Dovada? Acest experiiment condus de cercetatorii de la Inra (Institutul national de cercetare si agronomie) realizat cu studenti  la enologie ( stiinta degustarii vinurilor). Cercetatorii le-au prezentat un acelasi vin alb, servit in doua pahare diferite. Intr-unul dintre cele dou pahare, vinul era colorat rosu, cu o substanta complet lipsita de gust. In momentul degustarii, nici un student nu a putut detecta siretlicul: ei au descris, cu totii, vinul colorat ca si cum era vorba de un vin rosu adevarat, demonstrand astfel rolul primordial al vazului in mecanismul gustului.
Bebelusii sunt cunoscatori rafinati in materie de gusturi 
    In Utero deja, bebelusul este educat cu privire la gusturi. De fapt, lichidul amniotic in care el se scalda se impregneaza cu aromele alimentelor consumate de catre mama. Fatul le memoreaza si isi pastreaza la nastere pofta pentru aceste substante cunoscute. Aceasta obisnuinta explica anumite diferente de gust la nastere: daca toti bebelusii din lume au o atractie fata de dulciuri, micii indieni apreciaza mai mult parfumul de curry,  in timp ce francezii de aceeasi varsta s-ar stramba.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Limba are o multitudine de gusturi … Stiati ca?

Lasă un răspuns