Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Cum sa iti intaresti stima de sine

In cazul depresiei, dar si in general, sentimentele experimentate nu sunt fapte. Te poti intreba: Pot intelege ca depresia mea provine din gandurile negative pentru ca viziunea mea asupra vietii se schimba dramatic cand starea mea de spirit se imbunatateste. Dar daca gandurile mele sunt atat de distorsionate cum de ma tot pacalesc mereu? Pot totusi sa gandesc la fel de clar si de realist ca oricare persoana, asa ca daca ceea ce imi spun este irational de ce pare sa fie atat de corect?

Cum iti cresti stima de sine

Chiar daca gandurile tale depresive pot fi distorsionate, ele creaza totusi o iluzie puternica de adevar. De aceea este de subliniat care este baza inselatoriei – sentimentele nu sunt fapte! De fapt, sentimentele tale nici nu prea conteaza decat ca o oglinda care reflecta modul in care gandesti. Daca perceptiile tale nu au sens, sentimentele pe care le vor crea vor fi la fel de absurde ca si imaginile reflectate in oglinzile distorsionate ce pot fii gasite in unele parcuri de divertisment. Dar aceste emotii anormale se simt la fel de valid si de realist precum sentimentele autentice create de ganduri ne-distorsionate, si atfel te simti inclinat sa le consideri adevarate. De aceea depresia este o forma atat de puternica de magie neagra mentala.

Odata ce inviti depresia printr-o serie automata de distorsiuni cognitive, sentimentele si actiunile tale se vor sprijini unele pe celelaltele intr-un cerc vicios fara sfarsit. Deoarece tu crezi tot ceea ce creierul tau deprimat iti spune ajungi sa te simti negativ in privinta a mai tot si toate. Aceasta reactie are loc in rastimpul unor milisecunde, prea repede pentru tine ca sa apuci sa constientizezi. Emotia negative se simte reala si astfel confera o aura de credibilitate gandului distorsionat care l-a creat. Ciclul continua si continua iar tu ajungi sa fi prins ca intr-o capcana. Inchisoarea mentala este o iluzie, o scamatorie pe care ai creat-o fara sa iti doresti, dar care pare reala pentru ca se simte reala.

Care este cheia eliberarii tale din aceasta inchisoare emotionala?

Pur si simplu asta: gandurile tale iti creaza emotiile, de aceea emotiile tale nu pot dovedi ca gandurile tale sunt corecte. Emotiile neplacute pot doar sa indice ca tu gandesti ceva negativ si ca ii dai crezare. Emotiile tale iti urmeaza gandurile asa cum puii de rata isi urmeaza mama. Dar simplu fapt ca puisorii vin neabatuti in urma ei nu inseamna ca mama lor stie si unde merge.

Cum iti cresti stima de sine

Hai sa examinam ecuatia pe care te bazezi: ‘Simt deci exist”. Aceasta atitudine care afirma ca emotiile reflecta un fel de adevar de la sine inteles si superior nu este propriu doar persoanelor deprimate. Multi psihoterapeuti impartasesc azi convingerea ca daca devenim mai constienti de sentimentele noastre si daca ajungem sa le exprimam mai deschis aceasta este un semn de maturitate emotionala. Implicatia ar fi ca sentimentele tale reprezinta o realitate mai inalta, o integritate personala, un adevar de necontestat.

Pozitia psihoterapiei cognitive-comportamental este destul de diferita. Emotiile tale nu sunt de fapt deloc special. De fapt, in masura in care emotiile tale negative se bazeaza pe distorsiuni mentale – cum este adesea cazul – ele nu prea sunt de dorit.

Asta inseamna ca ar trebui sa scapi de toate emotiile? Inseamna oare ca trebuie sa te transformi intr-un robot? Nu, este de dorit doar sa eviti emotiile negative bazate pe distorsiunile mentale, pentru ca ele nu sunt nici valide si nici dezirabile. Pe masura ce vei invata sa iti percepi viata mai realist vei experimenta un viata emotionala imbunatatita cu o mai mare apreciere pentru bucurie cat mai ales pentru tristetea autentica, care nu se bazeaza pe distorsiuni.

Cand esti deprimat, invariabil ajungi sa crezi ca esti fara valoare. Cu cat e depresia mai severa cu atat esti mai lipsit de valoare – asa te simti. Nu esti singur. Un studiu clasic din 1967 realizat de catre dr.Aaron Beck a revelat faptul ca 80% dintre persoanele depresive experimenteaza atat sentimentul devalorizarii cat si pe cel al dezgustului de sine. Mai mult, Dr.Beck a aflat ca persoanele deprimate se vad pe sine ca sarace sau deficiente in acele calitati pe care le pretuiesc cel mai mult: inteligenta, reusita, popularitate, atractivitate, sanatate si forta.

Mai toate reactiile emotionale negative isi lasa amprenta daunatoare asupra noastra din cauza unei stime de sine scazute. O imagine de sine negative este ca o lupa care transforma orice greseala neinsemnata sau o imperfectiune fireasca intr-un simbol coplesitor al esecului personal.

Modul in care psihoterapeutul se ocupa de sentimentul tau de inadecvare este crucial in procesul de vindecare, caci sentimentul tau de lipsa de valoare este cheia depresiei. Intrebarea are totododata o considerabila relevanta filosofica – este natura umana in mod inerent deficienta? Oare depresivii nu se confrunta de fapt cu adevarul suprem despre ei insisi ? Si, in final, care este sursa unei stime de sine autentice?

Mai intai de toate, nu poti obtine valoare si merit prin ceea ce faci. Pare greu de mestecat la prima citire, mai ales intr-o societate atat de concentrata pe ceea ce faci si realizezi. Realizarile iti pot aduce satisfactie dar nu fericire. Valoarea personala bazata pe realizari este insa o pseudo-stima de sine si nu o stima de sine autentica. Multe persoane, pline de success professional dar deprimate, ar fi de acord cu aceasta afirmatie. Totodata, nici nu iti pozi baza un sentiment valid de valoare personala pe felul in care arati, pe talent, popularitate, noroc sau avere.

Cum iti cresti stima de sine

Cazurile multor vedete faimoase care au sfarsit drept sinucigasi celebri stau marturie in acest sens. Nici macar dragostea, aprobarea, prietenia sau capacitatea de a avea relatii inter-umane stranse, calde si pline de grija – toate acestea nu adauga niciun gram la valoarea ta personala inerenta. De altfel, marea majoritate a persoanelor deprimate sunt de fapt foarte iubite insa aceasta nu-i ajuta prea mult pentru ca dragostea de sine si stima de sine sunt cele cele lipsesc din viata lor.

“Atunci, probabil ca te intrebi putin exasperat acum, cum ajung eu sa am sentimentul valorii mele personale? Adevarul este ca ma simt inadecvat si sunt convins ca nu sunt la fel de bun ca ceilalti oameni. Nu cred ca este ceva care poate sa schimbe aceste sentimente nenorocite pentru ca acesta este felul in care cred ca sunt.”

Una dintre caracteristicile de baza ale terapiei cognitiv-comportamentale este refuzul incapatanat de a-ti accepta cu usurinta sentimentul tau de lipsa a valorii personale. Terapia cognitive-comportamentala isi conduce clientii printr-o analiza sistematica a imaginii lor negative despre sine. Se pune intrebarea, din nou si din nou: “Oare ai cu adevarat dreptate cand insisti ca undeva inauntrul tau nu se afla decat un ratat, o persoana buna de nimic ?”.

Ce poti face?

Primul pas este de a privi cu atentie la ceea ce spui despre tine cand insisti ca nu esti bun. Dovada sau proba pe care o vei prezenta in apararea lipsei tale de valoare nu va avea adesea, ba chiar niciodata, nici o noima. Aceasta opinie a fost subliniata si in studiul dr.Beck care a indicat ca exista o dereglare a gandirii formale la depresivi. Persoanele depresive au fost comparate cu cele care sufereau de schizofrenie cat si cu persoanele care nu sufereau de depresie, in privinta abilitatii lor de a interpreta semnificatia unui numar de proverb cum ar fi “Frica pazeste pepeni”.

Atat schizofrenicii cat si persoanele depresive au intampinat dificultati in captarea intelesului proverbelor. Ei erau excesivi de literali si nu reuseau sa faca niste generalizari precise. Desi severitatea defectului era bineinteles mai putin grava si bizara in randul depresivilor comparativ cu cel al suferinzilor de schizofrenie, persoanele depresive erau clar afectati comparativ cu persoanele fara nici o acuza. Cu alte cuvinte, studiul arata ca in perioadele de depresie se pierde oarecum capacitatea de a gandi clar si apar dificultati in a vedea lucrurile dintr-o perpectiva echilibrata si fireasca. Momentele negative cresc in importanta pana cand ajung sa iti domine intreaga realitate iar tu nu poti spune ca cee ace se intampla este distorsionat. Totul iti pare foarte real iar iluzia mentala experimentata este foarte convingatoare.

Cu cat te simti mai deprimat si mai nefericit, cu atat mai distorsionata devine gandirea ta. Iar opusul acestei situatii este ca in absenta distorsiunilor de gandire nu poti experimenta o stima de sine scazuta. De aceea, consolidarea stimei tale de sine reprezinta piatra unghiulara a imbunatatirii starii tale afective si a vietii tale in general. Atat eforturile tale personale de a elimina distorsiunile cognitive cat si munca sustinuta cu ajutorul unui psihoterapeut te vor ajuta sa beneficiezi de un respect de sine sporit si, prin urmare, un echilibru existential meritos.