Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Varicela – II

EVITAŢI SCĂRPINAREA

Multe boli provoacă mâncărimi care declanşeazâ nevoia de scărpi­nare. Este un reflex care uşurează suferinţa copilului, dar provoacă leziuni pe piele. Ele se pot infecta şi, în cazul varicelei, lasă cicatrice. Mâncărimile pot fi evitate prin tratamente (pe cale orală, medica­mente antihistaminice; pe cale locală, băi alinătoare, pomezi), care calmează mâncărimile.

TRATAMENT

Tratamentul este foarte sim­plu şi constă în aplicarea, local, de pomezi antiseptice pentru a evita suprainfectarea pielii. Dacă mâncărimile sunt foarte intense, medicul va prescrie copilului medicamen­te (antihistaminice) pentru a-i uşura suferinţa. Este bine ca unghiile să fie tăiate foarte scurt, până în carne. Să­punurile, adeseori iritante pentru piele, trebuie să fie înlocuite cu loţiuni care să spele foarte uşor, neiritant. Băile prea dese şi prea calde pot intensifica mâncărimea. Este mai bine ca, pe durata bolii, să se evite îmbăierea copilului. In cazul în care face febră mare, este de preferat să i se dea paracetamol în loc de aspirină.

Când varicela este deosebit de severă, un copil ale cărui disponibilităţi de autoapărare naturală sunt diminuate (co­pilul este numit, în această situaţie, imunodepresiv) poa­te să ia medicamente pentru a lupta mai bine împotriva virusului (antivirale).

La 3 sau 4 săptămâni după începutul bolii, survin, une­ori, senzaţii de ameţeală benigne şi trecătoare, care durează între 8 şi 10 zile. Această tulburare nu lasă, în general, nicio sechelă.

PREVENIRE

După decelarea bolii, cea din­tâi măsură care trebuie luată este reţinerea copilului acasă până la vindecarea completă, pentru ca să nu le transmită boala celorlalţi copii de la creşă sau colegilor de la grădi­niţă. Există un vaccin împo­triva varicelei, dar el nu este deocamdată efectuat la scară mare, din cauza costului, pen­tru că nu poate fi amestecat cu alte vaccinuri şi pentru că necesită mai multe injectări.

Pentru moment, acest vaccin este rezervat copiilor imunodeficitari sau celor cărora ur­mează să li se facă transplant. După vindecarea bolii, viru­sul, care rămâne în stare latentă în ganglionii neurali, poate să se reactivează ulte­rior şi să provoace o zonă zoster. Acelaşi virus care este responsabil de varicelă pro­voacă şi zona zoster, afecţiu­ne ce se manifestă printr-o erupţie de vezicule localizate în special la nivelul cutiei to­racice, pe traseul unui nerv, şi este însoţită de o senzaţie de arsură. Antisepticele lo­cale sunt suficiente, în gene­ral, pentru vindecare.

Varicela nu este o boală gra­vă pentru copii. Dar la adult ea poate fi mai severă: poate provoca complicaţii pulmo­nare, febră mare şi dificultăţi respiratorii.

VACCINUL

Există, împotriva varicelei, un vac­cin cu virus viu, pus la punct în Japonia, în 1974. El este recoman­dat copiilor imunodepresivi, care încă nu au avut boala, dar care prezintă factori de risc deosebit (aşteptarea unui transplant, de exemplu). In Statele Unite s-a înce­put deja vaccinarea tuturor copiilor.