Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Rolul antibioticelor. Antibioticele si rezistenta la virusi si bacterii

Rolul antibioticelor

Cu totii am folosit, macar o data in viata, un antibiotic. Pana nu demult, s-a descoperit ca aceste medicamente care ne-au salvat au devenit inamicul nostru.

Majoritatea oamenilor stiu ca antibioticele sunt folosite cu succes in tratarea anumitor infectii, dar nu in toate.

Rolul antibioticelor. Cateva detalii despre „infectii”

Infectiile stau la baza unor agenti infectiosi, ca de pilda bacteriile: stafilococul auriu, streptococul betahemolitic de grup A; virusuri: rinovirusul, virusurile paragripale tipul A sau B; fungi: candida albicans, paraziti: echinococcus si altii.

E adevarat ca toate sunt infectii care deregleaza si imbolnavesc organismul uman, insa antibioticele actioneaza si ne pot scapa numai de infectiile produse de bacterii; pentru aceasta au fost create – pentru a lupta impotriva bacteriilor si nu a celorlalte microorganisme.

Asadar, antibioticul, indiferent care ar fi el, trebuie utilizat cu mare prudenta.

Situatii eronate in care sunt folosite des antibioticele:

Neplaceri cauzate de antibiotic

Problema majora cu care se confrunta medicii in zilele noastre este cea a rezistentei bacteriilor in fata antibioticelor.

Ce inseamna asta?

Utilizarea abuziva si frecventa a antibioticelor de generatie mai veche si nu numai, a determinat rezistenta a bacteriilor in fata acestui tip de tratament.

Mai precis, daca acum 5 ani o stafilococie cutanata era foarte bine tratata cu antibioticul Z, in zilele noastre acest antibiotic nu mai poate lupta cu bacteria deoarece aceasta a devenit foarte rezistenta tocmai din cauza folosirii prea agresive a antibioticului Z.

O alta problema o reprezinta alergia fata de un anumit antibiotic. Ar fi de preferat sa se faca o testare in prealabil, deoarece efectele adverse pot fi de la usoare (gen: prurit, eruptii cutanate), mergand, din pacate, pana la soc anafilactic si chiar exitus, daca nu se intervine in timp util.

Constientizati rolul antibioticului si, cel mai bine, adresati-va medicului pentru orice problema pe care o considerati a va depasi.

Ganditi-va de doua ori inainte de a folosi un antibiotic deoarece „medicina de azi este viitorul medicinei de maine”!