Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Cum sa te feresti de insomnie

Insomnia

In trecut, se considera ca insomnia este specifica doar persoanelor bolnave. Astazi ea a devenit „maladia” unui numar tot mai mare de persoane incluzand toate categoriile, de la copii la adolescenti si adulti.

Cauza insomniei este, de cele mai multe ori, stresul si surmenajul.
Faptul ca nu toti oamenii obositi ajung la insomnie se poate explica prin diferentele de temperament, de tipul de reactivitate a lor. Astfel, colericii caracterizati de un sistem nervos dinamic sunt mai defavorizati decat cei flegmatici sau mai calmi care sunt, totodata, si mai echilibrati.

Insomnia

Din alt punct de vedere, in cazul celor la care munca desfasurata implica o mare tensiune, un grad ridicat de imprevizibil, au un sistem nervos mult mai solicitat decat cei care muncesc ritmic, fara emotii.

Munca intelectuala de mare intensitate, modul gresit de a utiliza timpul liber,
prin actiuni care suprasolicita inutil sistemul nervos, sunt de asemenea cauze ale insomniei. De aceea e bine sa evitam toate aceste greseli.

Alte cauze ale insomniei ar putea fi: incapacitatea omului de a-si organiza viata de familie, modificarile negative comportamentale, caracter defectuos etc.

Daca insomnia da semne sa apara, putem contracara cauzele interne si externe ale perturbarii somnului prin:

– PREVENIRE,
– INDEPENDENTA SAU
– ADAPTARE.

Unii oameni lupta impotriva insomniei pe calea anticiparii si iau, inainte sa se culce, un somnifer sau un calmant. Metoda nu este indicata, iar daca se apeleaza la aceasta cale trebuie sa se faca foarte rar, de obicei la recomandarea medicului. Din pacate, la aceste procedee simple, adaptarea organismului este rapida si obisnuinta se transforma intr-o nevoie irezistibila, reversul medaliei fiind afectarea progresiva si ireversibila a activitatii cerebrale.

Solutia cea mai inteleapta este ADAPTAREA. Daca v-ati trezit la miezul noptii, cititi putin, acultati muzica adecvata, calmati-va, relaxati-va. Tendintele subconstientului de a sta in alerta se sting, incepe inhibarea contextului si somnul binefacator se instaleaza.

Insomnia – Cum scapati de ea?

Pentru a avea un somn bun se recomanda:

Unele persoane de specialitate recomanda pentru evitarea activitatii nocturne a creierului, cand subconstientul pune unele intrebari cum ar fi: „de ce n-am procedat asa?”, „de ce n-am raspuns asa?”, „de ce n-am intrebat asa?”, sau alte intrebari, sa ne facem, seara, un bilant al zilei. Acesta este necesar pentru a stabili cauzele problemelor de peste zi, unde s-a gresit si cum se pot evita aceste situatii pe viitor. De asemenea, putem reflecta asupra planului pentru ziua urmatoare si sa stabilim ce pasi avem de facut.  In acest fel, ne putem culca odihniti, relaxati, impacati, neimpovarati de prea multe ganduri si griji.

Unii considera ca cea mai buna cale de a adormi este autosugestia. Aceasta consta in a ne induce anumite stari si sentimente de liniste, de calm, de incredere in fortele proprii.

O astfel de metoda de relaxare este urmatoarea:

Un sfat bun este si cel care a fost dat de medicul neurolog Dr.St.Med. Dumitru Constantin care spue ca: „omul trebuie sa invete ca iritarea, insuficienta cunoastere a pulsiunilor primare, sentimentele de ura si invidie, depresia, nelinistea, obsesiile, intr-un cuvant trairile negative de orice gen, inseamna o otravire biochimica a tuturor celulelor sale, care conduce in timp la dereglari iremediabile ale functionalitatii sale… A ne induce sentimente de liniste, de calm, de incredere in fortele proprii, este o realitate cu adanci implicatii psihologice”.

Indiferent de varianta folosita, e foarte important sa ne insusim un mod de viata sanatos, adica: