Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Histerosalpingografie – substante de contrast

Histerosalpingografie – Substantele de contrast

Substantele de contrast folosite in histerosalpingografie (HSG) au cunoscut o perfectionare remarcabila in ultimele decenii. In prezent, se utilizeaza, in mod curent, substante liposolubile, hidrosolubile si apoase – vascoase. Aceste substante prezinta o serie de avantaje si dezavantaje si, de aici, decurg indicatiile si contraindicatiile lor.

Substantele liposolubile
Substantele hidrosolubile
Substantele apoase – vascoase

Substantele liposolubile

Aceste substante, reprezentate mai ales de lipiodol, solutie iodata uleioasa, in concentratie de 40%, prezinta urmatoarele avantaje:

Dintre dezavantajele substantelor liposolubile, putem enumera:

Substantele hidrosolubile

Aceste substante prezinta urmatoarele avantaje:

Cu toate acestea, substantele hidrosolubile prezinta si dezavantaje ca:

Substantele apoase – vascoase

Aceste substante prezinta avantajul unei fluiditati si opacitati corecte.

Detaliile anatomo – radiologice sunt mai nete si mai usor de interpretat, iar asa zisul dezavantaj al opacitatii prea mari a lipiodolului este contrabalansat tocmai de intensitatea si claritatea imaginilor. Incalzind lipiodolul 40% la 37 de grade Celsius sau folosind lipiodol F (fluid), fluiditatea acestuia creste.

Aglomerarea in imagini muriforme si picaturi a lipiodolului in hidrosalpinx sau lichidul peritoneal reprezinta semnul “picaturilor” (Beclere), cu mare valoare diagnostica, imagine pe care substantele hidrosolubile nu ni le ofera.

Proba de control (Cotte) la 24 de ore si chiar peste mai multe zile de la executarea HSG este semnificativa in ceea ce priveste depistarea “sactosalpinxului cu supapa”.

Faptul ca substantele uleioase sunt bine tolerate de organism, nedureroase, nu dau fenomene de iodism, le fac preferabile celor hidrosolubile.

Chiar daca prezenta lipiodolului stimuleaza activitatea locala a tesutului conjunctiv, el poate fi privit ca pozitiv in cazul unor afectiuni (tuberculoza genitala). In ceea ce priveste formarea micilor granuloame, observate in trompe, in jurul picaturilor de lipiodol, ele sunt reactii nespecifice si se observa cu aceeasi frecventa si in cazul folosirii substantelor hidrosolubile. Retentia lipiodolului dupa luni si chiar ani de zile poate fi prevenita de experienta medicului radiolog, care evita, sub control radioscopic, injectarea abundenta cu substanta de contrast a cavitatii uterine si a trompelor, conducand astfel examenul radiologic.