Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Reproducerea la om – definitie si organizare morfofunctionala

Reproducerea la om – Definitie

Reproducerea la om

Fie ca vorbim despre reproducerea la om, la animale sau pasari, reproducerea este o caracteristica fundamentala a oricarei fiinte si se realizeaza prin participarea a doua organisme de sex diferit. Ea este rezultatul fecundarii gametului feminin (ovulul) de catre cel masculin (spermatozoidul). Oul rezultat se grefeaza in cavitatea uterina, unde continua sa creasca si sa se dezvolte, pana ce fatul, devenit viabil, este expulzat din uter prin actul nasterii.
Diferentierea sexuala este prezenta inca din momentul fecundarii oului, dar diferentierea intersexuala somatopsihica are loc lent in timpul copilariei si se realizeaza dupa pubertate, ca urmare a activitatii gonadelor.

In copilarie, hormonii sexuali secretati in cantitati reduse contribuie, impreuna cu ceilalti hormoni, la cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, iar dupa pubertate, acesti hormoni secretati in cantitati crescute, la femeie cu anumite caractere ciclice, intretin functia sexuala.

Reproducerea la om – Organizarea morfofunctionala

Organizarea morfofunctionala a sistemului reproducator la ambele sexe este extrem de complexa, gonadele avand atat functia de a produce gameti (ovule si spermatozoizi), cat si de a secreta hormoni sexuali, care, prin diferitele lor activitati asupra organelor genitale si asupra intregului organism, asigura conditii optime pentru reproducere.