Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Dieta de iarna pentru o silueta asa cum ti-ai dorit

Temperaturi scazute, vreme mohorata, zile scurte de iarna, sarbatori, sedentarism, iata doar cateva dintre motivele care transforma anotimpul friguros intr-o perioada „nefasta” pentru silueta. Este destul de greu sa spunem „Nu!” mancarurilor gustoase care se gasesc din abundenta pe mesele romanilor in aceasta perioada a anului.

Adevarul este ca aceste mancaruri grase ajuta corpul uman sa depaseasca mai usor gerul de afara (intensele procese de termoreglare au nevoie de calorii suplimentare); in timpurile indepartate doar consumand grasimi puteai supravietui.

Dieta de iarna

Pofta de mancare creste in aceasta perioada, in special pentru alimente grase, prajeli, carne, dulciuri. Avem insa norocul ca modernizarea a adus cu ea si numeroase facilitati, astfel nu mai suntem nevoiti sa petrecem ore in sir in frig si reusim sa ne conservam mult mai bine energia.

Din acest motiv trebuie sa incercam sa ne ferim de mancatul in exces si de consumarea alimentelor bogate in grasimi, chiar daca mancarea traditionala romaneasca este foarte gustoasa. Doar mancand sanatos putem trece cu brio si peste sezonul rece, iar daca mancarea sanatoasa este si gustoasa cu atat mai bine.

Pentru a depasi perioada geroasa trebuie sa furnizam corpului nostru cat mai multa vitamina C (intareste imunitatea), fier, magneziu si zinc, iar acestea se gasesc cu precadere in legume si fructe, alimente pe care le gasim putin mai greu iarna.

Trebuie sa invatam sa ne folosim de toate alimentele pe care le gasim in acest sezon si sa le folosim cat mai bine proprietatile, trebuie sa ne ajutam corpul sa invinga “abuzul” frigului.

Alimente recomandate in dieta de iarna

Alimente recomandate in perioada dietei de iarna: morcovi, varza, dovleac, broccoli, praz, usturoi, citrice; in special fructe si legume.

Alimente care trebuie evitate in perioada dietei: unt, ulei, margarina (hidrogenata), foietaje, zahar, mancaruri prajite, sucuri din comert; in special grasimi si prajeli.

Reguli in dieta de iarna

Supele si ciorbele

Consumand mancaruri calde ne ajutam corpul sa depaseasca mai usor frigul de afara, iar supele si ciorbele sunt cu siguranta alegerea ideala. Se prepara simplu si rapid, sunt hranitoare si gustoase, se digera cu usurinta, iar daca le consumam ca si fel principal vom observa ca nu vom mai manca la fel de mult.

Sfat: grasimea lasata de carnea pe care o folosim la prepararea supelor si a ciorbelor este suficienta, incercati sa nu mai puneti si ulei atunci cand le gatiti.

Gratarele

Pentru o masa satioasa, gustoasa, sanatoasa si completa, carnea este alimentul “vedeta”. Aceasta poate fi gatita cu usurinta, sub forma de gratar, in felul acesta scapam de excesul de grasime si obtinem un preparat gustos. Puteti asezona carnea cu o salata proaspata, in felul acesta obtineti rapid mancarea si nu veti sta ore in sir in bucatarie.

Sfat: luati-va la pachet carnea facuta la gratar, astfel chiar si atunci cand sunteti la serviciu veti manca sanatos si veti putea evita produsele de patiserie sau mancarurile de tip fast-food.

Fructele si legumele

Probabil ati observat faptul ca iarna chiar daca ne odihnim suficient avem zile in care suntem obositi sau somnorosi fara motiv, aceste simptome sunt asociate cu efectul frigului asupra corpului. Putem depasi aceste stari daca consumam cat mai multe fructe si legume, cel putin 2 mese pe zi ar trebui sa fie formate din acestea.

Sfat: legumele pot fi consumate sub forma de salata sau ca si garnitura, iar fructele se pot transforma in sucuri naturale proaspete si hranitoare, in gustari de exceptie.

Dulciurile

Numeroasele sarbatori din timpul iernii transforma bucataria intr-un “paradis” pentru toti cei care consuma cu placere deserturile. Mirosurile imbietoare si gusturile sublime ne “zdruncina” vointa si astfel de foarte multe ori consumam o multime de prajituri, poate chiar prea multe.

Trebuie insa sa invatati sa va temperati poftele, nu trebuie sa renuntati definitiv la dulciuri insa trebuie sa invatati sa le consumati cu moderatie. Pentru a va fi mai usor puteti taia fiecare bucata de prajitura in mai multe bucati mici (cat sa bagati o data in gura), portiile sunt esentiale pentru silueta.

Sfat: incercati sa consumati prajituri gatite chiar de voi, astfel veti sti exact cat de “periculoase” sunt pentru silueta voastra si veti putea sa va monitorizati mai usor caloriile consumate.

Hidratarea

Fiecare aliment (fructe, legume, carne) consumat are nevoie de apa pentru a fi digerat si procesat, doar asa organismul nostru va functiona optim. Trebuie tinut cont si de faptul ca circa 20% din apa pe care o consumam in fiecare zi este folosita de creier.

Nu e de mirare de ce hidratarea este importanta si in timpul iernii. Chiar daca nu simtim senzatia de sete la fel de des ca si in timpul verii, trebuie sa incercam sa bem minim 2 litri de lichide in fiecare zi.

Sfat: pentru a va fi mai usor sa “tineti pasul” cu cantitatea de apa consumata puteti sa va umpleti o sticla de jumatate de litru si sa incercati sa beti cel putin 4 sticle intr-o zi.

Bauturile calde bogate in calorii vor fi evitate

Ciocolata calda este o bautura consumata cu placere in tot timpul sezonului rece. Gustosa si energizanta, ciocolata calda reuseste sa ne incalzeaza de fiecare data si ne ofera o stare generala de bine. Trebuie stiut insa ca o cana de ciocolata calda sau o cana de cafea cu lapte, frisca si sirop ofera organismului pana la 300 de calorii, o cantitate foarte mare in comparatie cu avantajele aduse.

Sfat: inlocuieste ciocolata calda sau cafeaua cu un ceai natural din plante, pe care il poti “indulci ” folosind miere, scortisoara sau lapte. Acesta va va ajuta sa va incalziti, va va hidrata si va va oferi antioxidanti importanti, iar aportul caloric va fi cu siguranta mult mai mic.

Miscarea zilnica va fi obligatorie

Nu toate persoanele sunt obisnuite sa faca miscare, sa practice diferite sporturi sau sa fie activi. Din aceasta cauza este foarte greu ca aceste persoane sa inceapa sa faca miscare zilnic si sa respecte un program strict.

Cu toate acestea este foarte important ca fiecare om care urmeaza aceasta dieta sa incerce sa faca cat mai multa miscare, fie ca se plimba timp de o ora in parc, fie ca isi alege un program de exercitii fizice pe gustul lui, fie ca practica sporturi usoare in compania celor dragi.

Sfat: fiecare efort suplimentar este important. Daca sunteti la metrou sau in diverse centre comerciale incercati sa renuntati la scarile rulante sau la lifturi. Daca aveti un animal de companie sau copii incercati sa ii plimbati mai mult timp pe afara sau incercati sa gasiti sporturi de interior pe care le practicati cu placere.


Recomandari in dieta de iarna

Dieta de iarna

  1. respectati cele 3 mese principale ale zilei si cele 2 gustari, incercati sa nu mancati in exces;
  2. renuntati la alimentele prajite, fast-food, grasimi si la alcool (contribuie la ingrasare);
  3. incercati sa consumati cat mai putina paine, cel mult o felie de paine la o masa;
  4. consumati cat mai multe bauturi calde facute de voi (lapte, ceai, limonada calda, suc de mere fierbinte) si apa plata (aproximativ 80% din lichidele consumate intr-o zi);
  5. beti un pahar cu apa inainte de fiecare masa, in felul acesta veti manca mai putin;
  6. ideal ar fi ca fiecare masa sa fie formata dintr-un singur tip de mancare (de exemplu: doar din felul doi, doar din felul principal);
  7. fructele nu trebuie consumate in combinatie cu alte alimente ci ca si masa individuala (puteti sa le consumati ca si gustare). Nu uitati nici de fructele uscate, migdalele, nucile si alunele de pamant fiind mai mult decat indicate;
  8. incercati sa aveti cel mult 2 tipuri de mancaruri cu carne pe zi (o portie de carne nu trebuie sa depaseasca volumul palmei), iar carnea consumata nu trebuie combinata cu orez, paste sau cartofi;
  9. optati pentru carnea de pui, curcan sau peste, saraca in grasimi si incercati sa o consumati ca si masa de pranz (abur, cuptor, gratar, in supe), rareori ca si masa de seara;
  10. combinati orezul, pastele si cartofii doar cu cereale sau legume;
  11. amidonoasele cu carne trebuie consumate doar in combinatie cu legumele;
  12. branzeturile trebuie consumate doar cu legume (cum ar fi salata cu branza), nu trebuie sa le combinati cu oua, carne, cereale sau amidonoase (cum ar fi rulada de pui cu cascaval).
  13. in locul laptelui normal alegeti laptele degresat sau pe cel din soia, silueta va fi ajutata in acest fel;
  14. optati pentru cel putin o masa lichida in fiecare zi, ideal ar fi sa fie calda: un bol cu supa sau ciorba, un bol cu lapte cald si cereale.
  15. reduceti portia dulciurilor consumate, nu trebuie eliminate definitiv ci doar gustate.

Meniu dieta de iarna

In randurile de mai jos aveti un exemplu de meniu predefinit care va poate ajuta sa slabiti pana la 3 kilograme intr-o saptamana.

Mic dejun: la alegere intre:

Prima zi
Pranz: morcovi (rasi) cu pui (la cuptor) cu ciuperci, spaghete cu sos de rosii.
Cina: supa de legume, piept de pui sau o felie de sunca, o felie de cascaval, o felie de paine (optional), salata verde, un fruct.

Ziua a doua
Pranz: o felie de paine, un ou fiert (tare), branza de vaci, suc de rosii.
Cina: supa de legume, o felie de paine, branza de vaci cu verdeata, jumatate de grapefruit.

Ziua a treia
Pranz: piept de pui, o felie de paine, salata verde sau spanac, un iaurt, o portocala.
Cina: un ou fiert, ghiveci de legume, o chifla, un mar.

Ziua a patra
Pranz: o felie de sunca, branza de capra, broccoli cu smantana, salata de rosii.
Cina: cotlet de miel, fasole verde si un cartof fiert in aburi, un iaurt.

Ziua a cincea
Pranz: pui la ceaun, o felie de paine, branza, telina fiarta, un mar.
Cina: supa crema de rosii, peste la gratar, un iaurt.

Ziua a sasea
Pranz: gratar de piept de pui cu orez fiert, jumatate de grapefruit.
Cina: supa crema de legume, o felie de paine, salata de fructe, dovleac copt.

Ziua a saptea
Pranz: peste prajit, cartofi natur, branza de vaci, o portocala.
Cina: gratar de pui, o felie de paine, spanac, o lingura de smantana.

Dupa o iarna “copioasa” putem avea o silueta frumoasa daca respectam principiile promovate in cadrul acestui regim alimentar, este mai simplu decat am putea crede! Mult succes!