Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Dieta Weight Watchers – slabire fara alimente interzise

Dieta Weight Watchers (Ingerul pazitor al greutatii) reprezinta una dintre cele mai vechi metode de slabit, datand inca din anii 60 si avand originile in Statele Unite ale Americii.

Acest program de slabire a avut si are inca numerosi adepti, in principal datorita faptului ca nu este o dieta drastica, nu exista alimente interzise si se poate slabi aproximativ 1 kilogram pe saptamana. In plus, dieta WW poate fi adaptata fiecarei persoane si nu presupune eforturi financiare considerabile.

Dieta Weight Watchers

Principiile dietei Weight Watchers

Ideea de baza a dietei Weight Watchers (WW) este ca nu trebuie tinut cu dintii de numarul de calorii. Mai mult decat atat conteaza cantitatea de proteine, carbohidrati, grasime, fibre si activitatea pe care o depune organismul pentru arderea acelor calorii ingerate.

In functie de aceste aspecte, se dau alimentelor un anumit numar de puncte, astfel ca la acelasi numar de calorii, painea din cereale integrale are puncte mai putine decat cea din faina alba.

Cei care doresc sa urmeze aceasta dieta, trebuie sa se inscrie pe site-ul oficial al programului (www.weightwatchers.com), unde vor gasi o lista cu peste 40.000 de alimente punctate dupa principiile de mai sus.

In functie de greutate, sex, varsta si inaltime, fiecare poate consuma un anumit numar de puncte pe zi, avand libertatea de a alege singuri alimentele preferate.

Greutate Femei peste 18 ani Barbati peste 18 ani Adolescenti
Sub 65 kg 18 20 24
65-75 kg 20 22 26
75-95 kg 22 24 28
95-100 kg 23 25 29
Peste 100 kg 25 26 30

Grupe de alimente si punctajul pentru fiecare

Fructele si vegetalele crude in general au zero puncte, deci pot fi consumate la liber. Exceptie fac vegetalele cu amidon (cum ar fi cartoful), sucul de fructe si fructele uscate, care primesc puncte din cauza continutului mare de calorii.

Iata cateva din punctele principalelor grupe de alimente:


Fructele au zero puncte (sunt permise orice fel de fructe), cu mentiunea ca fructele in coaja lemnoasa, precum migdalele, arahidele, nucile, cajuul, fisticul, alunele de padure au mai multe calorii, deci la 30 de grame consumate se primesc patru puncte.

Legumele (de ex.: salata verde, varza, sparanghelul, morcovii, castravetii) primesc zero puncte, exceptie facand rosiile (doua puncte) si cartoful (10 puncte).

Lactatele primesc puncte, insa asta nu inseamna ca trebuie excluse din regimul alimentar deoarece sunt bogate in calciu si vitamine esentiale. La un pahar cu lapte se primesc 4 puncte, un iaurt cu fructe – 3 puncte iar un cubulet de branza topita – 2 puncte.

Carnea trebuie sa existe in orice regim alimentar, fie ca vrem sa slabim, sa ne mentinem sau sa crestem in greutate.
Insa, aceasta poate fi sanatoasa sau nesanatoasa, in functie de tipul acesteia, de cantitate si de modul de preparare.
De exemplu, o bucata de piept de pui are 3 puncte, pestele 2-3 puncte, dar o singura felie de salam are 2 puncte iar un hamburger poate ajunge chiar si la 13 puncte.

Avantajele Dietei Weight Watchers

Dezavantajele dietei Weight Watchers