Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Dieta anticelulita

Aproape toate femeile au celulita (chiar si modelele filiforme de pe podium), dar cine spune ca trebuie sa acceptam ideea si sa ne conformam fara o lupta asidua? Desi nu s-a descoperit inca un tratament miraculos care sa te scape de ea, toti expertii si esteticienii cu care am vorbit pana acum despre aceasta problema au fost de acord asupra unui lucru: pentru a trata celulita trebuie sa descoperi cauza.

La fel ca si alte „bucurii” ale vietii cu care ne confruntam noi, femeile (PMS, menstruatie), celulita este cauzata de hormoni. Inca nu este foarte clar procesul prin care hormonii ajung sa creeze aspectul de coaja de portocala, dar se stie ca suntem predispuse sa depozitam grasime pe coapse, fese si solduri. Hormonii au un efect ne­gativ asupra fibrelor de colagen care inconjoara aceste celule grase, pentru ca le ingroasa si si le imping spre su­pra­fata pielii, cauzand aspectul neplacut.

Dieta anticelulita

Acest lucru afec­­teaza si microcirculatia, astfel incat nutrientii ajung la pie­le in cantitate mai mica, determinand o slabire a elasti­ci­ta­tii si fermitatii ei. Rezultatul: pielea fiind slabita, celulele de grasime sunt impinse si mai mult spre suprafata, cauzand o celulita foarte vizibila. Dar sa nu devii confuza cu atata vor­ba­rie despre celulele de grasime, pentru ca nu au nici o legatura cu kilogramele pe care le ai. De fapt, celulele pe care le vezi cand strangi putin pielea nu sunt celulele de gra­­­sime asociate cu cresterea in greutate, pentru ca acestea sunt situate mult mai adanc in dermis. Vorbim despre ce­lu­lele care se comporta ca un fel de captuseala a pielii.

Din aceasta cauza, celulita poate fi vizibila chiar si la o per­soana foarte slaba, care are o cantitate minima de grasime, dar o piele foarte slabita si lipsita de fermitate. In ace­lasi timp, celulita poate fi mai putin vizi­bila, de exemplu, pe o femeie supraponderala, care in mod sigur are dep­o­zite mari de grasime, dar cu o piele mai groasa, mai san­a­toasa si mai ferma. Acest fapt explica si de ce liposuctia te ajuta sa scapi de o cantitate mare de grasime, dar nu te ajuta deloc cu celulita.

Ultima generatie de cre­me anticelulitice ajuta la estomparea aspectului de coaja de portocala pentru ca, la fel ca si cremele pentru ingrijirea tenului, contin o multime de ingrediente active care stimuleaza productia de colagen, iar pielea devine mai elastica. In plus, simplul fapt ca te masezi cu aceste creme zilnic imbunatateste circulatia la nivelul pielii. Dar fii selectiva cand iti achizitionezi astfel de produse! Mai exact, daca esti subtirica, alege creme pentru fermitatea pielii in locul celor care ard grasimile.

Acum ca ne este clara cauza aparitiei celulitei, putem spune ca lucrul cel mai important pentru a ajuta la ameliorarea ei este tratarea pielii. Cand ea este sanatoasa si ferma, celulele grase sunt impinse la locul lor, iar celulita este mai putin vizibila. Deci, cum tratam pielea? „Simplu”, spune dr. Murad, „printr-o dieta adecvata si suplimente nutritive care ajuta la intarirea si tratarea peretilor celulelor si a tesutului conjunctiv pentru a putea men­tine apa (si nivelul de hidratare) si functionalitatea lor.” Peretii celulelor noastre sunt construiti din lecitina, lipide si alte elemente.

Dermisul contine colagen si elastin, care provin din aminoacizi si acid hialuronic, care la randul lor se formeaza din gluco­za­mina. Dar sa lasam teoria si sa ne intoarcem la remedii concrete. Dieta anticelulitica propusa de Dr. Murad nu are nici o legatura cu scaderea in greutate si nu va trebui sa te abtii de la felurile de mancare care iti plac. Trebuie doar sa introduci in dieta zilnica o varietate de mancaruri care ajuta la repararea pielii si implicit, la o vizibilitate redusa a celulitei. Adica, vei sca­pa de celulita mancand!


LECITINA

Lecitina este un ingredient vital in eliminarea celulitei pentru ca repara tesutul conjunctiv prin reconstruirea peretilor celulelor, ajutand toate organele din corp sa ramana sanatoase si hidratate, la cel mai inalt nivel de functionalitate.

Surse alimentare de lecitina: ouale, produsele din soia (in­cluzind tofu, laptele de soia), conopida, arahidele sau untul de arahide, portocalele, rosiile, spanacul, laptucile si cartofii. Pentru a fi sigura ca primesti o cantitate suficienta de lecitina pe zi, poti apela si la suplimentele nutritive. Ai nevoie de circa 2.000-4.000 mg de lecitina pe zi.

Dieta anticelulita

GLUCOZAMINA

Glucozamina este componentul principal care ajuta la repararea dermisului (si la intarirea tesutului conjunctiv in tot orga­nismul), dar si la stimularea producerii de colagen si elastin. O cantitate suficienta din acest component important responsabil cu reintinerirea organismului ar fi de circa 1.200 mg pe zi. Glucozamina se rega­seste foarte rar in mancare (doar daca nu te apuci sa mananci creveti nedecorticati), dar suplimentele din farmacii sunt o varianta la fel de buna.

ACIZII GRASI ESENTIALI

Acizii grasi esentiali sunt uleiurile care functioneaza ca niste lubricanti ai organismului. Au atat de multe beneficii (a­juta la scaderea colesterolului, repara peretii celulelor etc.), incat singurul aspect negativ este ca nu sunt produsi de organismul uman, deci trebuie sa apelam la surse exterioare pentru a le obtine.

Surse alimentare de acizi grasi: uleiul de masline, uleiul de mig­dale, seminte (de in, floarea-soarelui, canepa), alune (de padure, migdale, caju, fistic) si ulei din peste de apa rece.
Ai nevoie de circa 2,2-4,4 g de acizi grasi Omega 3 pe zi, iar suplimentele alimentare care contin ulei de somon (Doppelherz Omega 3) sau ulei de cinepa (Canah) se gasesc in farmacii.

PROTEINELE

Cand mancam hrana bogata in proteine, aceasta este sintetizata in aminoacizi, elemente importante in productia de colagen si elastin in organism.
Surse alimentare de proteina: toate felurile de carne, peste, pui, lapte, oua, soia, alune, legume verzi.
Cantitatea de proteine recomandata pentru o femeie este de 50 g pe zi.

ANTIOXIDANTII

Fara o cantitate suficienta de antioxidanti zilnica, in mod sigur ne-am imbolnavi foarte usor si am imbatrani prematur. Doar antioxidantii ne pot ajuta sa luptam cu radicalii liberi care ne devasteaza tesuturile, iar unii dintre ei chiar ajuta si la prevenirea cancerului. Printre multele be­neficii, antioxidantii ajuta la reducerea efectelor nocive ale mediului (soare, poluare) care duc la slabirea dermisului si la apartia celulitei.
Unii antioxidanti ca vitaminele A, C si E au o anumita doza reco­mandata pe zi, ceilalti (precum cei din fructe sau plante) nu au.

Surse alimentare de antioxidanti: cereale, alune, fructe (rodii, struguri, kiwi, mango, papaya), lapte, ceai verde, vin rosu, oua, morcovi etc.

Antioxidantii din suplimentele alimentare: vitaminele A, C, E, extract de ceai verde, extract de samburi de struguri, extract de rodii, quercetin, curcumin, ginko biloba, seleniu, coenzima Q10.

VITAMINELE B SI MINERALELE

Toti nutrientii despre care am vorbit pana acum sunt arme imba­tabile in tratarea si prevenirea aparitiei celulitei. Totusi, vei avea nevoie si de elemente care ajuta la metabolizarea lor, adica vitaminele B si mineralele.

Surse alimentare: exista opt vitamine din categoria B-urilor pe care le poti gasi si in alimente ca: drojdia de bere, cereale integrale, lactate degresate, peste, oua, pui.
Deficienta de minerale poate duce la mai multe probleme legate de sanatate si chiar la boli de inima, deficiente protei­ce sau boli ale oaselor. Din cauza alimentatiei este foar­te greu sa obtinem cantita­tea suficienta din aces­te minerale, astfel incat ar fi indicat sa luam si suplimente.

SUPLIMENTE PE CARE SA LE IEI ZILNIC

  1. Supliment cu multivitamine si minerale. Alege un supliment cu o formula echilibrata, care sa contina toate vitaminele si mineralele in cantitati apropiate de doza zilnica recomandata.
  2. Un supliment de antioxidanti.
  3. Un supliment potent care sa contina toate vitaminele din complexul de B-uri.
  4. Un supliment care sa contina acizi grasi esentiali, fie cei pe baza de ulei de peste, fie cei vegetali, din canepa sau in.
  5. Lecitina.
  6. Glucozamina.
  7. Calciu, in special pentru femeile cu deficienta sau cele la menopauza.

Pareri despre dieta anticelulita

Daca ai urmat si tu dieta anticelulita, impartaseste-ne din experienta avuta. A dat rezultatele dorite aceasta dieta de slabit? Ceilalti membrii ai comunitatii noastre asteapta sfatul tau? Nu ai testat-o, dar ai in plan? Spune-ne ce crezi despre ea si membrii comunitatii noastre iti vor intoarce favorul, la un moment dat!

Foloseste rubrica de comentarii de mai jos!
Cititi restul dietei pe Elle.ro