Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Dieta pentru scaderea glicemiei

Glicemia este echilibrata la normal prin mai multe procese care intervin in metabolismul glucozei. Se inatmpla insa ca in anumite cazuri glicemia (cantitatea de glucoza din sange) sa fie afectata, asa se intampla de exemplu in cazul diabetului zaharat.

Dieta pentru diabetici

DIETA PENTRU DIABETICI

Cea mai buna dieta pentru diabetici este cea individualizata. In tot cazul pentru diabetul zaharat insulinodependent (diabetul zaharat de tip I), alimentele trebuie bine echilibrate in nutrienti: lipide, glucide, proteine, vitamine, minerale si oligoelemente, iar la tratament se adauga in mod obligatoriu injectiile cu insulina.

In cazul diabetului zaharat de tip II principala modalitate de tratament consta in regimul alimentar, astfel ca vom dedica acest articol in special nutritiei in diabetul de tip II.

Diabeticul trebuie in primul rand sa ajunga la o greutate normala pentru ca adesea este supraponderal – tesutul gras accentuand rezistenta periferica la insulina, deci sustine diabetul.

Astfel ca de prima intentie dieta diabeticului este usor hipocalorica, cu mai putine proteine si saraca in alimente bogate in carbohidrati care se absorm rapid.


ALIMENTELE SUGERATE IN DIABET

Legumele sarace in carbohidrati sunt de baza: rosii, ceapa, castraveti, verdeata, morcovi, spanac, praz, andive, fasole verde, salata etc.

Dieta pentru diabetic

Alimentele bogate in amidon sunt indicate mai rar si in cantitati mai mici: cartof, fasole uscata, orez, cereale, paine etc.

Oua, aproximativ 3/saptamana.

Carne de pui, peste sau curcand, preparata sanatos la cuptor, gratar cu aburi sau prin fierbere;

Branza, rar cascaval (este foarte bogat in grasimi;

Fructe oleaginoase – nuci, alune crude, mieji de seminte cruzi;

Alimente consumate cu moderatie

paine – cateva felii pe zi, dar daca se poate mancati fara paine;
cereale, cartofi, orez;
fructe: citrice, banane, mere, aproximativ 1-2 fructe pe zi, iar rar fructe foarte dulci: struguri, pepene rosu, sharon etc.
reduceti consumul de ulei la jumatate de litru pe luna cel mult – gatiti fara ulei, chiar si salate fara ulei;
grasimi cat mai rar: unt, margarina, mezeluri (care contin mai multa grasime decat carne), conserve de carne sau pateuri, preparate prajte, uleiuri procesate (este recomandat sa folositi numai uleiuri extravirgine nepreparate termic), smantana mai rar etc.

Zaharul este interzis, folositi inlocuitori de zahar rar, doar atunci cand este imperios necesar. De obicei fructele si legumele suplinesc necesarul de zaharuri si in plus zaharurile continute de acestea au alta structura, una sanatoasa pentru organism, comparativ cu zaharul care are multe efecte negative si toxice.

Dieta diabet