Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Cele mai bune remedii contra hipertensiunii

Plantele sunt de ajutor in hipertensiunea arteriala moderata, sustin expertii. Mai multe remedii care si-au dovedit eficienta in acest sens sunt usturoiul, maslinul si paducelul.

Ceai de paducel

Hipertensiunea arteriala creste riscul de accident vascular cerebral si este o adevarata problema de sanatate in tarile dezvoltate, afectand in jur de 40% din populatia cu varsta peste 65 de ani.

Ametelile, tulburarile de vedere, palpitatiile si sangerarile nazale sunt cateva dintre semnalele de alarma ale hipertensiunii, insa aceasta complicatie poate trece neobservata sau este descoperita la un control de rutina. In cazul hipertensiunii moderate, sunt indicate: sportul, limitarea consumului de sare, de alcool si grasimi saturate, renuntarea la fumat, evitarea stresului si pierderea kilogramelor in plus.

Daca dupa 3 luni nu se vad rezultate – din cauza dificultatii pacientului de a-si schimba stilul de viata – medicul prescrie tratament hipotensor, care trebuie tinut pe viata.

Cu toate acestea, pentru 10-30% dintre pacienti, hipertensiunea rezista la tratament, iar alteori, efectele secundare nu sunt de neglijat.

Maslinul

Folosit de 5.500 de ani de catre civilizatiile din bazinul mediteranean, maslinul are numeroase indicatii terapeutice. Funzele de maslin induc dilatarea vaselor de sange si sunt adesea recomandate pentru reducerea hipertensiunii usoare sau moderate.


Mai mult, beneficiile acestei plante sunt puse pe seama substantei active continute, oleuropeinul.

Acest compus este vasodilatator, regleaza ritmul cardiac, reduce colesterolul si are actiune antidiabetica. Se poate consuma un decoct din frunze de maslin, obtinut din 30 grame de planta la un litru de apa (se fierbe 10 minute, la foc moderat).

Remedii hipertensiune

Cura cu acest remediu se tine 5 zile pe saptamana, 3 saptamani pe luna, timp de trei luni.

Usturoiul

Acest leac este folosit de mii de ani, gratie multiplelor sale beneficii. De exemplu, acesta era utilizat de egipteni acum 3.500 de ani, insusi Hipocrate mentionand efectele benefice ale acestei plante.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda usturoiul in caz de hipertensiune arteriala moderata, pentru ca are efect diuretic si vasodilatator la nivelul vaselor periferice. In afara reducerii tensiunii, usturoiul scade nivelul colesterolului „rau”, are efect benefic in coagularea sangelui si, de asemenea, este antioxidant si antiinflamator.

Pentru a beneficia de aceste avantaje, este indicat sa se consume zilnic 4 grame de usturoi proaspat sau 1-3 catei, de preferinta zdrobiti. Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante sau cele care urmeaza sa faca operatie ar trebui sa nu consume usturoi in cantitati mari.

Paducelul

Nervozitatea, anxietatea si hiperactivitatea se numara printre cauzele hipertensiunii.

Paducelul, care actioneaza asupra starilor de nervozitate si asupra inimii, este adesea indicat in hipertensiunea asociata tahicardiei sau in insuficienta cardiaca moderata.

Gratie flavonoidelor continute, florile de paducel regleaza ritmul cardiac si amelioreaza oxigenarea la acest nivel, in timp ce alte molecule (proantocianidine) din planta au actiune sedativa. Se poate tine o cura cu infuzie de paducel (1-3 cani zilnic), timp de mai multe saptamani.