Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Psoriazis – Cauze, simptome si tratament

Psoriazisul este o afectiune foarte raspandita. In 2006, aproximativ 100,000,000 oameni sufereau de psoriazis la nivel mondial, conform Wikipedia.

Psoriazis – Ce este?
Cauzele psoriazisului
Psoriazis – Simptome
Tratamentul psoriazisului

Psoriazisul este o afectiune cronica inflamatoare a pielii,cu o rata mare de producere si eliminare a celulelor pielii. Celulele sunt inlocuite si eliminate in mod regulat.

Psoriazis

De obicei, procesul acesta dureaza aproximativ o luna insa, in prezenta prosiazisului, procesul se accelereaza sub 7 zile. Aceasta accelerare aduce si consecinte: aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperite cu cruste argintii. De regula, aceste leziuni au o dimensiune fixa si pot fi localizate la nivelul membrelor inferioare si superioare, la nivelul capului sau in regiunea sacrala (partea inferioara a spatelui).

 

Cauzele psoriazisului

Cauza psoriazisului nu este cunoscuta, dar printre factorii declansatori amintim traumatismele, infectiile si unele medicamente.

Diagnosticul in cazurile de psoriazis se pune  pe aspectul si pe distributia leziunilor. Exista mai multi factori care au fost implicati in agravarea psoriazisului, dintre acestia se numara:

In functie de aspectul si de localizarea placilor, pot fi definite mai multe tipuri de psoriazis:

  1. Psoriazisul vulgar sau in placi este cea mai des intalnita forma a bolii si apare  in 80-90% din cazuri. Se manifesta prin leziuni rosiatice ale pielii acoperita cu solzi argintii. Aceasta forma poate aparea pe aproape toate suprafetele corpului (chiar si in zona organelor genitale sau in interiorul cavitatii bucale).
  2. Psoriazisul pustular este o forma mai rara si poate aparea pe zone restranse, pe maini, picioare si degete. Poate fi declansat de anumite medicamente, infectii, razele UV, sarcina sau stres.
  3. Psoriazisul invers apare, de obicei, in zona axilei, cea din jurul organelor genitale si sub san. Este carecterizat de aparitia unor pete rosiatice si netede si este des intalnit la persoanele supraponderale.

Psoriazis – Simptome

Tratamentul psoriazisului

Pentru cazurile usoare sau moderate medicul va prescrie unguente pe baza de gudron, cu proprietati emoliente, creme, parafina si uleiuri. Acestea au rolul  de a calma inflamatia si de a inmuia pielea, fiind mai eficiente atunci cand sunt aplicate imediat dupa baie.

Pentru cazurile grave de psoriazis, sunt prescrise medicamente administrate  prin injectii intramusculare sau pe cale orala.