Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Chirurgie plastica si reparatorie

Reconstrucţia sanului cu lambou

Nu toate pacientele pot beneficia de implant. O alternativă la acesta este reconstrucţia cu lambou, care poate fi de două tipuri: lambou pediculat sau lambou liber transferat.

Femeile cu cicatrice extensive sau mastectomii care au afectat musculatura peretelui toracic sunt predispuse la complicaţii în cazul inserării implanturilor, dacă nu există suficient ţesut moale pentru a le acoperi. La astfel de femei se poate recomanda reconstrucţia cu lambou.

Reconstrucţia sanului cu lambou

Această procedură implică crearea unui nou sân cu ajutorul unei porţiuni de ţesut recoltat din alte regiuni ale corpului, ca de exemplu spatele, abdomenul sau fesele.

LAMBOURILE PEDICULATE

Lambourile pediculate sunt formate din piele şi ţesut adipos recoltat de exemplu de pe abdomen sau de pe spate, care rămâne ataşat de o fâşie de muşchi şi vasele de sânge corespunzătoare. Se formează apoi un tunel sub piele care permite mobilizarea lamboului de la locul său, la sediul mastectomiei.

Aici este utilizat fie pentru crearea unui „buzunar” în care să fie inserat implantul, fie, mai frecvent, pentru crearea sânului propriu-zis.

LAMBOURILE LIBER TRANSFERATE

Această a doua tehnică implică transplantarea unui lambou liber de ţesut provenit de pe abdomen sau fese, prin secţionarea completă a unei porţiuni de ţesut şi reconectarea vaselor sanguine la cele din regiunea mamară, cu ajutorul tehnicilor de microchirurgie.

Este posibil să se recolteze numai pielea şi grăsimea subcutanată, fără a fi nevoie de disecarea muşchiului. Acest procedeu duce la obţinerea unui lambou perforant bazat pe artera epigastrică inferioară profundă şi implică disecarea vaselor mici de sânge aflate la distanţă de muşchi.

Este o procedură mai laborioasă, care predispune mai frecvent la complicaţii, ca de exemplu problemele de vascularizaţie la sediul reimplantării. Câteodată se produce şi necroza (moartea) sau infectarea lamboului tisular.