Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Cat de bune sunt sucurile dietetice in dieta?

Odata cu aparitia indulcitorilor artificiali industriali, a aparut si mirajul promis de acestea pentru cei care doresc sa slabeasca, fara a renunta la alimentele si bauturile preferate.

Sucuri dietetice in dieta

Sucurile dietetice

Sucurile dietetice au fost create si comercializate pentru a implini „visul” consumatorului care apreciaza o bautura cu gust dulce (posibil carbogazoasa), dar fara povara caloriilor, si fara frica de a creste in greutate.
Premiza e simpla: inlocuind zaharul cu indulcitori artificiali (slab calorici), consumi mai putine calorii, si prin urmare, slabesti.

In mod customary, consumand alimente bogate in calorii (mai particular, bogate in zahar), corpul tau depoziteaza caloriile si, ajungand la o limita, trimite semnale creierului tau care, la randul lui, “stabileste” ca te-ai saturat.
Cu alte cuvinte: iti este foame, consumi niste alimente bogate in calorii, zaharul este depozitat in corp, iar dorinta de a manca/bea dispare, ai senzatia ca te-ai saturat.

Si, din dorinta de a slabi, in concordanta cu metabolismul fiecaruia, tendinta ar fi sa consumi mai putine calorii (si zaharuri). Cu mai putina mancare consumata, metabolismul este mai eficient, depui mai putine calorii in corp, si slabesti.

Sucul dietetic promite consumatorului un nivel caloric scazut sau inexistent (zero calorii), un gust mai mult decat dulce, acidulat, carbogazos, fiind un candidat excelent pentru a slabi.

Realitatea

Realitatea este alta, insa. Pentru a observa adevarata realitate, trebuie sa iei cunostinta de urmatoarele probleme:


Suc dietetic

Studii recente (realizate pe o perioada de 10 ani¹, pe un esantion de 457 de persoane) au afirmat faptul ca persoanele care consumau zilnic un singur suc dietetic cresteau in greutate (in zona taliei si a stomacului) in proportie de pana la 70%, iar persoanele care consumau mai mult de un suc dietetic pe zi, pana la 500%.

Sucurile dietetice saboteaza activitatea metabolica, inlaturand limitele nivelului de calorii depozitate in corp, inlesnind cresterea in greutate. Aceste efecte detrimentare sanatatii sunt provocate in mare parte de nivelul de carbon continut in bulele acidulate din sucurile dietetice.

Consumul zilnic de sucuri dietetice face imposibil acceptul senzatiei de satietate. Prin urmare, mananci si(sau) bei din ce in ce mai mult, cu impresia ca alimentele consumate au calorii putine sau deloc, si nu fac decat sa te ajute sa slabesti.

Corpul, saturat de atata zahar si calorii, trimite (intr-un ultimate) un semnal creierului, care decide, cu intarziere, ca te-ai saturat de mancat sau baut. Din pacate, corpul (si creierul, in ultima instanta) este pacalit, si devine based de aceste substante si calorii. total nesatisfacut cu doar un suc dietetic pe zi, dependenta corpului de acestea face ca persoana consumatoare sa mareasca „doza” treptat.

Din second ce creierul make a decision, in mod gresit, cand sa semnaleze senzatia de satietate, toate functiile ce fac posibila buna activitate a metabolismului intern o iau razna. Metabolismul eficient, cel care arde caloriile si fibrele si asigura nivelul vigorous al corpului, este dereglat de aparitia si efectele dependente ale elementelor ce intra in compozitia sucurilor dietetice.

Premiza veche ca „mai putina mancare, un metabolism mai bun, slabire” este data peste cap, prin introducerea, in corp, a indulcitorilor artificiali (diferiti din punct de vedere chimic fata de calorii), care promit un nivel de calorii scazut, si care promoveaza „slabirea”.

Indulcitorii artificiali pacalesc corpul (intarziind senzatia de satietate), pacalesc creierul (intarziind raspunsul hormonal) si creeaza dependenta fata de produsele respective.

Solutia

Pentru a inlatura efectele pe care sucurile dietetice (si indulcitorii artificiali) le au asupra corpului si creierului, trebuie sa regandesti si sa reformulezi alimentatia proprie.


Dependenta de sucurile dietetice dulci face ca organismul sa doreasca sa consume alimente dulci tot timpul, indiferent de perioada zilei.

Daca te-ai obisnuit, chiar exclusiv, cu gustul mai mult decat dulce al sucurilor dietetice, incearca sa reintroduci papilelor gustative fructe si legume de alt gust, amar sau acru, sarate.

Cu alte cuvinte, trebuie sa dezobisnuiesti limba de stimulii artificiali indusi de sucurile dietetice, si s-o reobisnuiesti cu vechile gusturi ale legumelor, fructelor si ceaiurilor naturale.

Treptat, vei aprecia caloriile naturale (din fructe si legume) celor artificiale din sucuri dietetice si alte produse bazate pe indulcitori industriali.

Scopul este acela de a trece de la alimentele si bauturile cu nivel caloric ridicat (si slabe in antioxidanti) la cele slabe in calorii (dar bogate in antioxidanti benefici), pentru a ajuta metabolismul corpului si activitatea creierului tau sa revina la nivelul standard, eficient.

Concluzie

Exista si vor aparea multe studii care incearca sa apere validitatea si eficienta sucurilor dietetice, o industrie de miliarde.

Indiferent de decizia ta, pastreaza moderatia cat priveste consumul de sucuri dietetice, sau alterneaza-le cu sucurile naturale din fructe.

Sanatatea ta este prioritara.