Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Ai o viata sedentara? Iata care sunt riscurile la care te expui

Conditiile profesionale ale vietii moderne ne-au impins spre stilul sedentar, daunator sanatatii, dar greu de inlaturat. Din pacate, putina lume din mediul urban, cel mai afectat, se arata ingrijorata.

Viata sedentara - riscuri

Rareori si-au amenajat unii acasa o camera fitness, iar multi nu profita nici de salile pentru exercitii fizice cu care s-au dotat unele companii, pentru a face din acest deziderat un punct de atractie oferit angajatilor.

Multe persoane, mai ales din mediul urban, raman sa suporte consecintele sedentarismului, iar acestea nu sunt deloc putine.

Iata la ce va expuneti daca aveti o viata sedentara:

Incetinirea metabolismului

Incetinirea metabolismului este aproape inobservabil, dar in timp inactivitatea prelungita a muschilor si a articulatiilor va afecta arderea grasimilor, ceea ce incetineste fluxul sanguin si reduce eficienta insulinei. Multa vreme nu observam ce ni se intmapla, dar, dupa un timp privind in oglinda, observam cum ni se rotunjesc contururile.

Afectarea coloanei vertebrale

Natura n-a construit coloana adaptata pozitiei statice. Dimpotriva, intreaga osatura are nevoie de miscare iar pozitia „pe scaun” provoaca presiuni asupra discurilor intervertebrale lombare. Doare abia cand imbatranesti. Sau, invers, simti ca ai imbatranit, cand incepe sa doara.

Diminuarea abilitatilor sociale

Petrecerea timpului la calculator sau in fata unor documente neatractive scade simturile emotionale care ar trebui sa mareasca valoarea creativa.

De exemplu, bunastarea psihologica are mai multe componente: increderea in sine, dorinta de realizare, simtul artistic. Asemenea obiective, care dau sens vietii si impuls autorealizarii, sunt inhibate de cea mai rasunatoare nascocire a epocii noastre: Internetul.

Depresie

La prima vedere s-ar parea ca depresia n-ar avea legatura cu sezutul pe scaun. Dar lucrurile se schimba daca asemanam acest mod de viata cu cel dintr-un weekend la soare, o plimbare cu bicicleta sau o ora de inot. Te fac sa vezi viata altfel.

Efectele pozitiei incorecte

Au fost concepute nenumarate forme de scaune, anume prevazute pentru a fi folosite la calculator, in pozitiile relaxante de acasa, la intalnrile de lucru, dar si la activitatea specifica anumitor profesii.

Sedentarism

De multe ori, constructia lor este sofisticata, cu reglare pe orizontala si verticala sau cu reglarea unghiulara a spatarului. Diferenta dintre un asemenea mobilier si un simplu taburet de buctarie este enorma. Merita chetuiala.

 

Cancer

Potrivit datelor uui studiu citat de OnlineLibrary, modul de viata sedentar creste simtitor riscul cancerului de colon.

Mai neasteptata este situatia cancerului de san, pentru care studiul a evidentiat pentru o anumita perioada 158 cazuri in randul femeilor cu munci de raspundere, 131 cazuri in randul angajatelor din institutiile centrale si 143 cazuri printre functionare. In aceiasi perioada si pe un lot asemanator, s-au evidentiat 87 cazuri printre angajatele in domeniul serviciilor si 91 cazuri la activitati manuale.

Riscul cardiac

Un alt studiu recent arata ca riscul cardiac creste cu 64% in cazul sedentarilor, fata de cei ce desfasoara activitati fizice.

Moartea

Tot studiile de profil au aratat ca durata de viata a oamenilor care duc o viata sedentara este cu 6,9% mai scurta decat a celor activi.