Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Dieta Ramadan sau slabire cu carbohidrati

Majoritatea dietelor celebre si antrenorii de fitness te vor sfatui sa eviti carbohidratii seara, fiind convinsi ca te vei ingrasa cu siguranta.

Dieta cu carbohidrati

Dar o noua dieta, inspirata de Ramadan, sugereaza ca adevarul este exact opusul a ceea ce credeai pana acum.

Un studiu a descoperit ca daca consumi o portie de paste fainoasein timpul serii vei reduce riscul de diabet si boli cardiovasculare.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Ebraica au condus acest studiu dupa ce au observat dieta musulmanilor in timpul Ramadanului, cand acestia postesc cat eu ziua de lunga si consuma multi carbohidrati in decursul serii.

Carbohidratii complecsi sunt o sursa excelenta de energie si printre acestia se numara pastele integrale, painea, orezul si boabele de fasole, mazare sau linte.

Acestia au descoperit ca aceasta dieta creste nivelul de satietate si influenteaza productia de hormoni asociati cu factori de risc ai infarctului miocardic.

Aceste lucruri califica acest regim ca cel putin promitator pentru cei care doresc sa piarda surplusul de kilograme.

Seful echipei de cercetare a declarat ca ideea acestei noi diete a venit observand obiceiurile musulmanilor in timpul Ramadanului, cand acestia nu mananca nimic toata ziua si consuma mese bogate in carbohidrati dupa lasarea intunericului, fapt care modifica felul in care este secretata leptina in organismul uman.

Studiul a fost efectuat pe o echipa de 78 de politisti care au fost impartiti in 2 grupuri: cei care urmeaza dieta Ramadan (carbohidrati la cina) si cei care urmeaza o dieta de slabire controlata (carbohidrati in timpul zilei).

Dupa sase luni, cercetatorii au examinat efectele dietelor asupra secretiei hormonilor: leptina, hormonul satietatii, grelina, hormonul foamei si adiponectina si legatura intre obezitate, rezistenta la insulina si sindromul metabolic.

Astfel s-a descoperit ca dieta Ramadan a condus la modificari pozitive in profilul hormonal al celor care au urmat-o. Aceasta a rezultat in mai putina foame si greutate mai buna, circumferinta abdominala si grasime reduse in comparatie cu cei care au urmat dieta de slabire controlata. De asemenea, s-au observat imbunatatiri ale nivelului de zahar din sange, a lipidelor si a inflamatiilor.

Aceste descoperiri indica avantajul concentrarii carbohidratilor la masa de seara, mai ale spentru persoanele care au risc crescut de diabet sau boli cardiovasculare datorate obezitatii.

Aceste descoperiri pun baza unei alternative pentru cei care au dificultati in a urma dietele pe perioade lungi de timp. Urmatorul pas este descifrarea mecanismelor care au dus la aceste rezultate.

Asadar, nu te feri sa consumi carbohidrati in timpul serii, doar ai grija sa nu o faci cat e ziua de lunga.