Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Adenomul de prostata – I

In jurul vârstei de 60 de ani, numeroşi bărbaţi încep să prezinte tulburări urinare cauzate de mărirea volumului prostatei. Această hipertrofiere este denu­mită adenom sau hipertrofie benignă de prostată.

Prostata este o glandă genitală masculină în formă de cas­tană, situată sub vezica uri­nară. Ea înconjoară porţiunea superioară a uretrei, canalul prin care se elimină urina şi sperma. Rolul acestei glan­de este de a produce o secre­ţie care intră în compoziţia spermei.

Intre naştere şi pubertate, prostata creşte lent, apoi suferă un puseu de creştere, pentru a ajunge la adult la o greutate de 15-25 g. Uneori se întâmplă ca, din motive necunoscute, prostata să în­ceapă din nou să crească, atingând în unele cazuri di­mensiuni foarte mari.

Acesta este adenomul sau hipertrofia de prostată. Mărirea volumului, care nu este de origine canceroasă, are o frecvenţă care creşte cu vârs­ta. Ea apare la 50% din bărbaţii de 60 de ani şi la 90% din cei de peste 80 de ani.

SIMPTOME

Pe măsură ce îi creşte volu­mul, prostata comprimă uretra, devenind un obstacol în eliminarea normală de urină, şi irită vezica urinară. Acest proces explică tulburările uri­nare care sugerează un ade­nom de prostată:

–     nevoia de a urina mai frecvent, întâi noaptea (pa­cientul este obligat să se trezească de mai multe ori), apoi ziua;

–     nevoia de urinare impe­rioasă: muşchiul vezicii se contractă fără ca vezica să fie plină, ceea ce creează pacien­tului senzaţia de incontinenţă;

–     micţiune dificilă: jetul urinar devine slab, iar golirea com­pletă a vezicii se face cu greu­tate;

–     picăturile de la sfârşit: la sfârşitul micţiunii continuă să se scurgă câteva picături, pro­ces care este incontrolabil. Aceste tulburări, minime la început, se agravează. Ele antrenează o senzaţie de jenă în viaţa particulară şi socială, făcând persoana să apeleze la medic.

Fără tratament, adenomul poate produce complicaţii gra­ve, cum ar fi imposibilitatea totală de a urina (retenţie acută de urină).

Pe de altă parte, el se poate afla la originea unei infecţii a prostatei şi a aparatului uri­nar, asociată uneori cu o in­fecţie a micului organ situat în spatele testiculului (epididim) sau cu prezenţa sângelui în urină (hematurie).