Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Detartrajul dentar – De ce trebuie indepartat tartrul si cum anume?

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar

Dintii reprezinta una dintre cele mai utilizate organe  ale organismului uman si, indiferent cat de multa grija am avea de acestia printr-o igiena orala riguroasa si controale stomatologice , inevitabilul tot se produce – depunerea tartrului.

Ce este tartrul si in ce mod va afecteaza?

Tartrul propriu-zis reprezinta mineralizarea, in timp, a placii bacteriene impreuna cu sarurile din saliva. Daca printr-o tehnica de periaj nu reusim sa indepartam, dupa mese, placa bacteriana, in timp apare tartrul pe care pacientul nu-l poate indeparta singur. De aici apar si problemele pe care pacientul le indica medicului, probleme precum:

Tartrul dentar se gaseste in cavitatea orala in 2 forme:

  1. supragingival – care are o culoare mai deschisa (alb-galbui), dar care se coloreaza pana la brun cu diversi coloranti alimentari si nicotina (mai ales la fumatori)  si
  2. tartrul subgingival care este mult mai dur, de culoare inchisa datorita vascularizatiei intense de la nivelul subgingival.

Detartrajul sau indepartarea tartrului

Detartraj

Indepartarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor nu prezinta durere de intensitate crescuta pentru pacient insa. in zonele unde cantitativ exista multa piatra depusa, pacientii pot simti o jena, inclusiv dupa terminarea manoperei.

Postoperator, pacientului ii este recomandat sa nu consume alimente foarte fierbinti sau reci pentru a nu ramane su sensibilitate dentara si sa foloseasca o periuta dentara moale pentru a nu leza gingiile deja traumatizate dupa detartraj.

De aceea, vizita la stomatolog este necesara la interval de timp regulat pentru a putea fi observate si indepartate depozitele, fie cu ultrasunete, manual sau ambele tehnici combinate, pentru un rezultat optim. Astfel, medicul poate indica tipul de periuta necesar, zonele si miscarile pe care pacientul trebuie sa le execute pentru a reusi igienizarea corecta.

Efectele benefice ale detartrajului

Efectuarea detartrajului la interval de timp regulat ajuta la mentinerea: