Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Infectia urinara – sursa de germeni

Infectia urinara – sursa de germeni

Sursele de germeni in cazul infectiei urinare pot fi:

Infectia urinara

Infectia urinara – caile de patrundere ale germenilor

Caile de patrundere ale germenilor sunt cea ascendenta(ureogena) si cea descendenta (hematogena).

Calea ascendenta este cea mai frecventa, aparand in urma constipatiei cronice, enetrocolitelor sau megadolicocolonului.Intre doua mictiuni, uretra poate fi infectata, germenii urcand, ulterior, catre vezica urinara. In momentul in care debitul urinar scade si apare urostaza, bacteriile pot urca si mai sus, catre tractul urinar superior, datorita refluxului vezico-ureteral.

Calea descendenta nu apare decat in cazul unei septicemii sau la imunodeprimati. De la un anumit focar infectios, prin sange, bacteriile ajung in vascularizatia rinichiului, formand niste microabcese. Acestea conflueaza si se deschid in tubi si caile excretorii, conducand la o bacteriurie semnificativa.

Tratamentul infectiei urinare

Prezenta simptomelor clasice la un pacient care a avut o infectie de tract urinar anterioara documentata (bilete de iesire din spital, scrisori medicale, retete) este aproximativ 70% predictiva pentru o infectie de tract urinar actuala, astfel ca tratamentul poate fi instituit, chiar in absenta analizelor urinare pozitive. Trebuie facut, de asemenea, diagnosticul diferential al simptomelor, deoarece exista multe alte cauze ale acestor simptome, la femei fiind in special vaginita.
Tratamentul consta in antibiotice. Poate fi folosita o schema de tratamentde 3 zile in cazul femeilor tinere, active sexual (preferabil cu un medicamentcu administrare zilnica unica, deoarece creste complianta, scade riscul de recidiva fara a creste numarul de efecte adverse) sau o schema standard de 7-10 zile.

Schema de tratament standard de 7-10 zile este recomandata la:

Ineficienta unei cure de tratament de 3 zile indica, adesea, o infectie in tractul urinar superior (rinichi) si necesita o cura de antibiotice de 10-14 zile.

Ineficienta dupa cea de-a 14 zi de tratament sugereaza o infectie renala profunda si necesita o cura de antibiotice de 4-6 saptamani.

Urmatoarele antibiotice pot fi folosite, atat in schemele de tratament scurte (3 zile), cat si in cele lungi (7-10 zile):

In cazul in care rezultatul uroculturii (aflat dupa inceperea tratamentului antibiotic) indica rezistenta microorganismului la antibioticul prescris, se recomanda schimbarea antibioticului, doar in cazul in care pacientul este inca simptomatic. Multe antibiotice ating un nivel crescut in urina, astfel incat testarea standard a sensibilitatii microorganismului la aceste antibiotice sa nu reflecte sensibilitatea in vivo.