Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Ovarul – vascularizatia ovarului

Vascularizatia ovarului

Vascularizatia ovarului

Vascularizatia ovarului
Artera ovariana
Ramul ovarian al arterei uterine
Vena ovariana
Plexul venos uterin

Vascularizatia – Este data de o arcada arteriala, situata de-a lungul hilului ovarian. Aceste artere se desprind din vasele lombo-ovariene si vasele uterine ascendente, care se indreapta spre ovar in lungul ligamentului utero-ovarian. Arterele provin din artera ovariana (ramura din aorta abdominala) si ramura ovariana a arterei uterine. Ovarul e irigat dominant, pana la varsta de 20 ani, de artera ovariana, iar intre 25-45 ani de catre ambele surse. Din reteaua venoasa a medularei se desprind venele care parasesc ovarul prin hil si, in mezoovar, dau nastere plexului panpiriform, din care se formeaza vena ovariana si, o mica parte, dreneaza in plexul venos uterin.

Ovarul – Artera ovariana

Patrunde prin ligamentul suspensor al ovarului si apoi in mezoovar, unde se anastomozeaza cu ramul ovarian din artera uterina. Prin aceasta anastomoza se formeaza o arcada arteriala in mezoovar, in dreptul marginii anterioare a ovarului.

Ovarul – Ramul ovarian al arterei uterine

Se desprinde in baza ligamentului larg al uterului.
Din arcada arteriala din mezoovar se desprind arterele spiralate (helicine). Spiralarea arterelor este hormono-dependenta (estrogeno-dependenta). Arterele helicine patrund prin hilul ovarului si, in medulara, se anastomozeaza intr-o retea arteriala. Din aceasta retea se vor desprinde arteriole spiralate si patrund in corticala si aici o arteriola iriga un folicul. Aceste arteriole se desfac intr-o retea arteriala perifoliculara, care sufera remanieri in functie de fazele ciclului ovarian. Cand se elibereaza ovocitul, aceste vase mici se pot rupe si poate sa apara o mica sangerare. Arterele spiralate helicine sunt de ordin:

Ovarul – Vena ovariana

Din mezoovar trece in ligamentul suspensor al ovarului si se varsa:

Ovarul – Plexul venos uterin

Dreneaza in vena iliaca interna.