Dictionar medical

Nastere


Expulzia sau extractia completa din corpul mamei, independent de durata gestatiei, a unui produs de conceptie care, dupa aceasta separare respira sau manifesta oricare alt semn de viata ca bataia inimii, pulsatia cordonului ombilical sau contractia efectiva a unui muschi supus actiunii vointei, fie ca a fost sau nu taiat cordonul ombilical si fie ca placenta a ramas sau nu atasata – def. data de organizatia mondiala a sanatatii.

Nasterea reprezinta totalitatea fenomenelor mecanice si fiziologice care duc la expulzia fatului si anexelor sale in afara cailor materne. Nasterea la termen are loc intre a 38-a si a 42-a saptamana de amenoree. Nasterea prematura este considerata ca fiind intre a 28-a si a 37-a saptamana de amenoree. Primele semne ale nasterii sunt pierderea dopului de mucus care obstrueaza colul uterin, pierderea apelor si contractiile uterine. Pierdera dopului de mucus se manifesta prin eliminarea unor glere sangvinolente. De obicei se produce ori inainte de inceperea travaliului ori cu mai multe inaintea inceperii primelor contractii. Pierderea apelor, ruptura membranelor care antreneaza o scurgere de lichid amiotic este spontana, imprevizibila si nedureroasa. Pierderea poate fi abundenta sau doar zemuinda, dar determina plecarea spre maternitate. Travaliul poate incepe imediat dupa ruperea pungii apelor sau mai poate intarzia un numar de ore sau de zile. Contractiile uterine sunt din ce in ce mai apropiate in timp, mai regulate si mai intense si dureroase, dar nu se mai opresc pana la nasterea copilului. Ca regula generala, ritmul contractiilor se accelereaza treptat la 20, la 15, la 10, la 5 minute, dar se intampla ca ele sa se produca dintr-odata la fiecare 5 minute. Nasterea normala se desfasoara in trei faze: dilatatie, expulzie, delivrenta. Pe toata perioada acestui travaliu, monitorizarea cordului fatului permite supravegherea ritmului cardiac fetal, prin tocografie.

Dilatatia este faza in timpul careia colul uterin se inmoaie, se micsoreaza si se sterge sub efectul contractiilor. El se dilata apoi la fiecare contractie pana la o deschidere de aproximativ 10 centimetrii diametru. Expulzia este faza in timpul careia apare copilul, provocandu-i mamei nevoia de a impinge contractand muschii diafragmului si ai abdomenului. Pentru o mai buna desfasurare a nasterii, mama trebuie sa nu incerce sa impinga decat in cursul contractiilor. Perienul se intinde treptat si apare capul copilului. In momentul expuziei, o mica interventie se poate practica – incizia perineului atunci cand el este intins de catre capul fetal, pentru a preveni rupturile complete ale perineului si supraintinderile periculoase. Aceasta este o interventie benigna si putin dureroasa, care se cicatrizeaza foarte bine.

Delivrenta este faza in timpul careia placenta si membranele sunt dezlipite si expulzate prin contractii, la 5 pana la 30 de minute de la expulzia fatului. Dupa delivrenta, eventualele rupturi ale vaginului si inciziile practicate sunt curatate si suturate. Daca exista vreo indoiala asupra integritatii membranelor, placentei si cordonului se va efectua o revizie uterina : medicul introduce mana inmanusata in uter si ii examineaza peretii. Unele nasteri se anunta dificile si necesita recurgerea la forceps, ventuza sau la operatia cezariana. Forcepsul este un fel de pensa cu doua brate in forma de lingura si este utilizat de obstretician pentru a ghida trecerea capului fatului cu scopul de a-i usura iesirea. Ventuza inlocuieste uneori forcepsul, este plasata in varful craniului copilului, in momentul dilatatiei complete a colului. Este creat un vid de aer pentru a usura aderenta ventuzei, iar capul este atunci ghidat spre exterior.

Cezariana este o interventie chirurgicala care consta in incizarea abdomenului si a uterului pentru a extrage copilul. In cazul nasterii naturale, pot aparea unele traumatisme minore asupra fatului. Utilizarea forcepsului sau a ventuzei provoaca bose uneori marcante, care insa dispar in cateva zile.

Starea post-partum sau lehuzia dureaza in jur de 6 saptamani dupa nastere, pana la revenirea fluxului menstrual. In caz de alaptare, revenirea fluxului menstrual este decalata si intervine dupa oprirea alaptarii. Involutia uterina este insotita in primele zile de dureri numite colici. Scurgerea vulvara (lohii), mai intai de sange apoi seroasa, dureaza aproximativ doua saptamani.