Cum sa iti intaresti stima de sine0 Comments

Publicat in:
Etichete: crestere, psihoterapie, sfaturi, stima de sine

Mai intai de toate, nu poti obtine valoare si merit prin ceea ce faci. Pare greu de mestecat la prima citire, mai ales intr-o societate atat de concentrata pe ceea ce faci si realizezi. Realizarile iti pot aduce satisfactie dar nu fericire. Valoarea personala bazata pe realizari este insa o pseudo-stima de sine si nu o stima de sine autentica. Multe persoane, pline de success professional dar deprimate, ar fi de acord cu aceasta afirmatie. Totodata, nici nu iti pozi baza un sentiment valid de valoare personala pe felul in care arati, pe talent, popularitate, noroc sau avere.

Cum iti cresti stima de sine

Cum iti cresti stima de sine

Cazurile multor vedete faimoase care au sfarsit drept sinucigasi celebri stau marturie in acest sens. Nici macar dragostea, aprobarea, prietenia sau capacitatea de a avea relatii inter-umane stranse, calde si pline de grija – toate acestea nu adauga niciun gram la valoarea ta personala inerenta. De altfel, marea majoritate a persoanelor deprimate sunt de fapt foarte iubite insa aceasta nu-i ajuta prea mult pentru ca dragostea de sine si stima de sine sunt cele cele lipsesc din viata lor.

“Atunci, probabil ca te intrebi putin exasperat acum, cum ajung eu sa am sentimentul valorii mele personale? Adevarul este ca ma simt inadecvat si sunt convins ca nu sunt la fel de bun ca ceilalti oameni. Nu cred ca este ceva care poate sa schimbe aceste sentimente nenorocite pentru ca acesta este felul in care cred ca sunt.”

Una dintre caracteristicile de baza ale terapiei cognitiv-comportamentale este refuzul incapatanat de a-ti accepta cu usurinta sentimentul tau de lipsa a valorii personale. Terapia cognitive-comportamentala isi conduce clientii printr-o analiza sistematica a imaginii lor negative despre sine. Se pune intrebarea, din nou si din nou: “Oare ai cu adevarat dreptate cand insisti ca undeva inauntrul tau nu se afla decat un ratat, o persoana buna de nimic ?”.

Ce poti face?

Primul pas este de a privi cu atentie la ceea ce spui despre tine cand insisti ca nu esti bun. Dovada sau proba pe care o vei prezenta in apararea lipsei tale de valoare nu va avea adesea, ba chiar niciodata, nici o noima. Aceasta opinie a fost subliniata si in studiul dr.Beck care a indicat ca exista o dereglare a gandirii formale la depresivi. Persoanele depresive au fost comparate cu cele care sufereau de schizofrenie cat si cu persoanele care nu sufereau de depresie, in privinta abilitatii lor de a interpreta semnificatia unui numar de proverb cum ar fi “Frica pazeste pepeni”.

Atat schizofrenicii cat si persoanele depresive au intampinat dificultati in captarea intelesului proverbelor. Ei erau excesivi de literali si nu reuseau sa faca niste generalizari precise. Desi severitatea defectului era bineinteles mai putin grava si bizara in randul depresivilor comparativ cu cel al suferinzilor de schizofrenie, persoanele depresive erau clar afectati comparativ cu persoanele fara nici o acuza. Cu alte cuvinte, studiul arata ca in perioadele de depresie se pierde oarecum capacitatea de a gandi clar si apar dificultati in a vedea lucrurile dintr-o perpectiva echilibrata si fireasca. Momentele negative cresc in importanta pana cand ajung sa iti domine intreaga realitate iar tu nu poti spune ca cee ace se intampla este distorsionat. Totul iti pare foarte real iar iluzia mentala experimentata este foarte convingatoare.

Cu cat te simti mai deprimat si mai nefericit, cu atat mai distorsionata devine gandirea ta. Iar opusul acestei situatii este ca in absenta distorsiunilor de gandire nu poti experimenta o stima de sine scazuta. De aceea, consolidarea stimei tale de sine reprezinta piatra unghiulara a imbunatatirii starii tale afective si a vietii tale in general. Atat eforturile tale personale de a elimina distorsiunile cognitive cat si munca sustinuta cu ajutorul unui psihoterapeut te vor ajuta sa beneficiezi de un respect de sine sporit si, prin urmare, un echilibru existential meritos.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum sa iti intaresti stima de sine

Lasă un răspuns