Cum sa iti intaresti stima de sine0 Comments

Publicat in:
Etichete: crestere, psihoterapie, sfaturi, stima de sine

Care este cheia eliberarii tale din aceasta inchisoare emotionala?

Pur si simplu asta: gandurile tale iti creaza emotiile, de aceea emotiile tale nu pot dovedi ca gandurile tale sunt corecte. Emotiile neplacute pot doar sa indice ca tu gandesti ceva negativ si ca ii dai crezare. Emotiile tale iti urmeaza gandurile asa cum puii de rata isi urmeaza mama. Dar simplu fapt ca puisorii vin neabatuti in urma ei nu inseamna ca mama lor stie si unde merge.

Cum iti cresti stima de sine

Cum iti cresti stima de sine

Hai sa examinam ecuatia pe care te bazezi: ‘Simt deci exist”. Aceasta atitudine care afirma ca emotiile reflecta un fel de adevar de la sine inteles si superior nu este propriu doar persoanelor deprimate. Multi psihoterapeuti impartasesc azi convingerea ca daca devenim mai constienti de sentimentele noastre si daca ajungem sa le exprimam mai deschis aceasta este un semn de maturitate emotionala. Implicatia ar fi ca sentimentele tale reprezinta o realitate mai inalta, o integritate personala, un adevar de necontestat.

Pozitia psihoterapiei cognitive-comportamental este destul de diferita. Emotiile tale nu sunt de fapt deloc special. De fapt, in masura in care emotiile tale negative se bazeaza pe distorsiuni mentale – cum este adesea cazul – ele nu prea sunt de dorit.

Asta inseamna ca ar trebui sa scapi de toate emotiile? Inseamna oare ca trebuie sa te transformi intr-un robot? Nu, este de dorit doar sa eviti emotiile negative bazate pe distorsiunile mentale, pentru ca ele nu sunt nici valide si nici dezirabile. Pe masura ce vei invata sa iti percepi viata mai realist vei experimenta un viata emotionala imbunatatita cu o mai mare apreciere pentru bucurie cat mai ales pentru tristetea autentica, care nu se bazeaza pe distorsiuni.

Cand esti deprimat, invariabil ajungi sa crezi ca esti fara valoare. Cu cat e depresia mai severa cu atat esti mai lipsit de valoare – asa te simti. Nu esti singur. Un studiu clasic din 1967 realizat de catre dr.Aaron Beck a revelat faptul ca 80% dintre persoanele depresive experimenteaza atat sentimentul devalorizarii cat si pe cel al dezgustului de sine. Mai mult, Dr.Beck a aflat ca persoanele deprimate se vad pe sine ca sarace sau deficiente in acele calitati pe care le pretuiesc cel mai mult: inteligenta, reusita, popularitate, atractivitate, sanatate si forta.

Mai toate reactiile emotionale negative isi lasa amprenta daunatoare asupra noastra din cauza unei stime de sine scazute. O imagine de sine negative este ca o lupa care transforma orice greseala neinsemnata sau o imperfectiune fireasca intr-un simbol coplesitor al esecului personal.

Modul in care psihoterapeutul se ocupa de sentimentul tau de inadecvare este crucial in procesul de vindecare, caci sentimentul tau de lipsa de valoare este cheia depresiei. Intrebarea are totododata o considerabila relevanta filosofica – este natura umana in mod inerent deficienta? Oare depresivii nu se confrunta de fapt cu adevarul suprem despre ei insisi ? Si, in final, care este sursa unei stime de sine autentice?

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum sa iti intaresti stima de sine

Lasă un răspuns