Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Cat de bun este mesteacanul pentru sanatatea ta?

Romanii reprezinta unul din acele popoare care si-au gasit farmacia verde mai mult in frunzele, florile si radacinile culese de pe jos, decat in tulpina, ramurile si frunzisul unor arbori, ca mesteacanul.

In urma unei calatorii pe paralela situata mai la nord de noi, din Polonia si pana la capatul Siberiei, se vor putea admira nesfarsitele paduri de mesteacan, observand cate o butelie de sticla sau de plasic, legata pe tulpinele pomilor.

Beneficiile mesteacanului

Localnicii colecteaza lichidul din interioul scoartei acestui copac. O sfoara sau un tub subtire strabate dopul buteliei la un capat si sta infipt in lemnul mesteacanului la capatul celalalt. Sfoara sau tubul subtire preiau seva de sub scoarta mesteacanului si o deverseaza in vas, prin efect capilar.

Primavara, atunci cand se recolteaza seva, un mesteacan tanar, dar vigros, poate oferi circa trei litri in doua zile.

In Romania, farmacia verde cunoaste infuziile din frunze si flori de mesteacan sau decoctul din coaja mesteacanului, dar nu se prea refera la seva. Intr-o tara ca Rusia, seva de mesteacan este panaceul transmis din din tata-n fiu, pentru tratamentul celor mai neasteptate boli.

Memorialistul Las Casas relateaza ca atentia medicului personal al lui Napoleon Bonaparte, care l-a insotit in campania din Rusia, i-a fost atrasa de calitatile curative ale unei licori, pe care taranii rusi o extrag din tulpina pomilor.

Imparatul a gustat licoarea, i-a placut si a folosit-o, constatand ca ii revigoreaza pe loc sistemului nervos, atat de solicitat in aventura razboinica la care participa, ocupand Rusia.

Mesteacanul, tratament contra cancerului

Astazi, laboratoare de prestigiu au supus seva cercetarilor, au analizat-o, au testat-o si au stabilit, pe baze stiintifice, calitatile lichidului obtinut din tulpina mesteacanului. Studii publicate de cercetatorii Universitatii Medicale din Illinois, Statele Unite, au ajuns la concluzia ca seva de mesteacan declanseaza un proces de autodistrugere la unele tipuri de celule tumorale maligne.

Potrivit expertilor americani, daca este administrata intern, ea incetineste cresterea atat a melanomului, cat si a altor tipuri de celule tumorale. Tratamentul cu se va se face timp de 3-6 saptamani, numai primavara, cu seva proaspata, in cantitate de 0,5-1 litri pe zi.


Dupa trecerea sezonului de recoltare a sevei, este indicata continuarea tratamentului cu un decoct combinat din scoarta de mesteacan, pana in primavara urmatoare.

Cercetatori din Franta au ajuns si ei la concluzia ca o cura cu seva de mesteacan, cate o jumatate de litru pe zi, vreme de 3 saptamani, are efecte regeneratoare asupra sistemului nervos.

Mesteacan

Mesteacanul este folositor si in cazul virusului HIV

Gama de utlizare se mai refera si la epuizarea nervoasa, la tulburarile de memorie si de concentrare, ajungand pana la starile de epuizare si astenie inclusive la tumorile de pe creier si de pe maduva spinarii.

Acidul betulinic, principala substanta activa din seva si din scoarta de mesteacan, are efecte citostatice neasteptate asupra celulelor maligne din formatiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii.

Studii recente au dovedit ca, prin combinarea unui citostatic devenit clasic – Vincristina, care se obtine dintr-o planta numita saschiu si mesteacan, se obtin efecte spectaculoase in tratarea unor forme de cancer pulmonar.

Recent, alti savanti de la Universitatea Carolina de Nord au constatat ca substantele active din seva, dar si din scoarta de mesteacan incetinesc chiar si dezvoltarea virusului HIV, cel care produce SIDA.

Si in acest caz, au dat rezultate cure de cate 4 saptamani, constand in seva, combinatata cu decoct de scoarta de mesteacan, cate un litru pe zi. Rezultatele au dus nu numai la inhibarea si dezvoltarea virusului insusi, dar si la amplificarea imunitatii organismului.

Un leac universal

M-am referit in cele de mai sus la rezultatele cele mai spectaculoase ale cercetarilor privind efectele sevei si decoctului de mesteacan. Raman insa in continuare utile tratamentele traditionale transmise din generatie in generatie la acele popoare ce locuiesc in zonele imadurite cu mesteacan.

Ele privesc: hipertensiunea, cardiopatia, bolile renale, reumatismul, diabetul zaharat, boli respiratorii, combaterea obeziatii.