Ce nu stii despre papilele gustative0 Comments

Publicat in:
Etichete: Curiozitati, papile gustative, papilele gustative, stiati ca


Pentru a vedea cam cate papile ai, poti face un test simplu chiar la tine acasa. Aplica niste picaturi de colorant alimentar albastru pe limba si inghite de cateva ori in sec. Apoi examineaza suprafata limbii: gruparile de papile nu se vor colora, asa ca vor ramane roz. Cu cat este mai roz limba, cu atat inseamna ca poti simti mai bine gustul.

Gustul si aroma sunt doua lucruri diferite

Gusturile sunt cele patru bine cunoscute (dulce, amar, acru, sarat) si cel de-al cincilea, care nu este inca recunoscut de toata lumea, umami. In schimb, savoarea este o combinatie de gust si miros. Tocmai de aceea creierul inregistreaza si mirosul in momentul cand mananci.

De exemplu, prin simpla mirosire a unei gogosi cu ciocolata va fi transmis un semnal creierului, iar mancatul in sine va trimite semnale altei parti cerebrale.

Papilele gustative au sarcina de a te tine in viata

„Abilitatea de a distinge gustul este una vitala”, sustine Trey Wilson, medic stomatolog la New York. „Papilele ii spun creierului daca este in regula sau nu sa inghiti ceea ce mesteci”.

Dupa cum explica dr. Bartoshuk, copiii sunt nascuti sa iubeasca dulcele si sa urasca gustul acru, caci zaharul natural, nu cel procesat, cu care se invata toata lumea de-a lungul vietii, reprezinta un combustibil pentru creier.

In plus, datorita papilelor, oamenii doresc sa consume sare, sodiul fiind esential pentru buna functionare a organismului, in special pentru sistemul nervos si cel muscular.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce nu stii despre papilele gustative

Lasă un răspuns