Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

ianuarie 29, 2013

Celula

Publicat pe 29 ian. 2013 at 5:14pm

Celula este cea mai mică unitate constructivă şi funcţională a corpu­lui. Ea este doar limitat autonomă, derulând procese metabolice şi de schimb de energie sub influenţa sistemului nervos şi a circulaţiei sanguine.

Celulele corpului uman îşi împart funcţiile, fiind specializate în anumite activităţi şi având, din acest motiv, forme şi structuri dife­rite. Celula este alcătuită din protoplasmă şi se compune din cito­plasmă (plasmă celulară) şi nucleu (nucleoplasmă).

Celulele fără nucleu au o durată scurtă de viaţă (de exemplu globulele roşii). Totodată, nucleele expulzate din celule nu pot nici ele supravieţui singure. Corpul celular este protejat împotriva mediului înconjură­tor de o membrană…

Infectia urinara – sursa de germeni

Publicat pe 29 ian. 2013 at 8:00am
Infectia urinara – sursa de germeni

Sursele de germeni in cazul infectiei urinare pot fi:

intestinala; generala (septicemia); de focar (de la distanta si de vecinatate din zona genitala); infectiile primitiv urinare prin sondaje.

Infectia urinara – caile de patrundere ale germenilor

Caile de patrundere ale germenilor sunt cea ascendenta(ureogena) si cea descendenta (hematogena).

Calea ascendenta este cea mai frecventa, aparand in urma constipatiei cronice, enetrocolitelor sau megadolicocolonului.Intre doua mictiuni, uretra poate fi infectata, germenii urcand, ulterior, catre vezica urinara. In momentul in care debitul urinar scade si apare urostaza, bacteriile pot urca si mai sus, catre tractul urinar superior, datorita…

Nanismul hipofizar

Publicat pe 29 ian. 2013 at 7:00am
Ce este nanismul hipofizar?

Nanismul hipofizar este produs de insuficienta hormonilor GH, TSH, ACTH,LH si FSH, care induc o incetinire a cresterii.

Nanismul hipofizar este reprezentat de un deficit de crestere staturala si ponderala comparativ cu varsta, datorat insuficientei de GH (growth hormone).

Tulburarile endocrine apar sunt prezente inca de la nastere, insa devin clinic manifeste de la varsta de 2 ani si fiind caracterizate de hiposomatotropism , hipotiroidie, hipocorticism si infantilism sexual (acesta se manifesta la pubertate). La examenul clinic, copilul de 6 ani pare a fi de 3-4 ani, cel de 12 ca…