Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

martie 22, 2012

Ce nu stiati despre corpul uman

Publicat pe 22 mart. 2012 at 7:35pm
Stiati ca…?

Vasele sangvine din corpul dvs., puse cap la cap, acopera un sfert din distanta dintre Pamant si Luna?

Celulele maduvei osoase nu au viata lunga? Ele se divid la putine ore dupa momentul in care se formeaza. Pe de alta parte, multi neuroni pot sa reziste pe durata intregii vieti.

In fiecare secunda, in maduva osoasa se produc aprox. 2 milioane de globule rosii?

Intr-o picatura de sange gasim aprox. 250 de milioane de celule?

Daca am cumula tot sangele pompat de inima intr-o singura zi, am putea umple o cisterna de 15,000 de litri?

De-a lungul…

Hemoglobina

Publicat pe 22 mart. 2012 at 1:24pm

Hemoglobina este produsă la nivelul măduvei osoase şi se găseşte în hematii. Intr-o singură hematie există 240-300 de milioane de molecule de hemoglobină şi într-un milimetru cub de sânge există 4,5 până la 6 milioane de celule.

Cel mai frecvent tip de hemoglobina este tipul A, care este compus din patru molecule de hem (molecule ce conţin fier): două lanţuri de alfa-globină şi două lanţuri de beta-globină (glo-bina este o proteină respiratorie). La adultul normal, hemoglobina A reprezintă aproximativ 95 la sută din totalul de hemoglobină.

Mai există două forme de hemoglobină. Hemoglobina A2, compusă din două lanţuri de alfa-globină şi două lanţuri de delta-globină, ce reprezintă 2 până la 3,5…