Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

februarie 9, 2012

Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – estrogenii

Publicat pe 09 feb. 2012 at 11:21pm
Functiile ovarului  

Functiile ovarului

Functiile ovarului Steroidogeneza Estrogenii

Functiile ovarului se indeplinesc sub actiunea hormonilor hipofizari, acestea fiind: functia de steroidogeneza, ovulatorie si gametogena.

Steroidogeneza

Elementele de baza ale steroidogenezei ovariene sunt reprezentate de radicalul acetat de colesterol, toti hormonii ovarieni fiind derivati de fenantren, care are ca precursor acetatul de colesterol, din care se sintetizeaza delta 5 – pregnenolonul, care, sub actiunea LH-ului si NADPH- ului (nicotin-amid-dinucleotid-fosfat), se transforma in pregnenolon.

Prin hidroxilare la C20 si C22 si sub actiunea NADPH se formeaza progesteronul, care…

Hipertensiunea pulmonară

Publicat pe 09 feb. 2012 at 12:07pm

Hipertensiunea pulmonară (presiunea crescută la nivelul vaselor de sânge din plămân) este provocată de o serie de afecţiuni pulmonare sau cardiace. Modalităţile de tratament variază în funcţie de cauză. Hipertensiunea pulmonară este definită ca fiind o presiune a sân­gelui anormal de mare în arte­rele pulmonare (vasele de sânge ce aduc sângele la plămâni,…

Bebelus la 6 luni – dezvoltarea psihomotorie a copilului de 6 luni

Publicat pe 09 feb. 2012 at 10:35am
Dezvoltare bebelus la 6 luni

Dezvoltare bebelus la 6 luni – Socializare:

– Recunoaste mai multe persoane

Dezvoltare bebelus la 6 luni – Limbaj:

– Repeta prelungit vocale (A, E, O)

Dezvoltare bebelus la 6 luni – Motricitate:

– Sta in fund cu truchiul drept (sprijinit)

– Prinde un obiect cu toata mana

– Se rostogoleste

Dezvoltare bebelus la 6 luni – Adaptare, cognitie:

– Se joaca cu picioarele

– Daca este alimentat cu biberonul, isi sprijina sticla in timpul mesei

Ovar – fiziologia ovarului

Publicat pe 09 feb. 2012 at 6:53am

Fiziologia ovarului

Viata genitala a femeii se afla sub dependenta multiplilor factori hormonali si parahormonali, activitatea normala a aparatului genital feminin presupunand integritatea anatomica si functionala a sistemului nervos central si a sistemului endocrin.

Pentru o buna functionalitate a acestuia este necesara si o integritate anatomica si functionala a sa, modificarile anatomo-patologice sau fiziopatologice dand patologia specifica a aparatului genital feminin.

In desfasurarea normala a functiilor fundamentale ale aparatului genital (functia menstruala, sexuala si de reproducere), participa componente ale sistemului nervos central.

Reglarea neuroendocrina presupune actiunea unui complex de factori care se desfasoara in interrelatie, conditionare reciproca, coordonare…