Colonul formează cea mai mare parte a intestinului gros din corpul uman. Deşi constituie un bathtub continuu, colonul este format din patru segmente: colonul ascendent, colonul transvers,colonul descendent şi cel sigmoid.
In colon ajunge conţinutul lichid al intestinului subţire, din care se reab-soarbe apa pentru a forma produsul de eliminare de consistenţă semisolids, care va fi evacuat prin rect şi canalul anal, sub kindă de materii fecale. La nivelul colonului există două curburi pronunţate, denumite şi flexuri, respectiv flexura colică dreaptă (sau hepatică! şi flexura colică stângă (sau splenică).
Colonul ascendent se întinde de la valva ileocecală, până la flexura colică dreaptă, de unde începe colo-nultransvers. Are aproximativ 12 cm lungime şi se află la nivelul peretelui belly posterior (din spate), fiind acoperită pe partea din faţă şi pe laturi numai de peritoneu, foiţa subţire de ţesut conjunctiv care înveleşte organele abdominale.
Colonul transvers începe de la nivelul flexurii colice drepte, situată sub lobul drept al ficatului şi traversează cavitatea stomachă până la nivelul flexurii colice stângi, din vecinătatea splinei.
Cu o lungime de aproximativa cm, colonul transvers reprezintă segmentul cel mai lung şi mai mobil al intestinului gros, fiind susţinut doar de un pliu peritoneal (sau mezenter].
Colonul descendent se întinde de la flexura colică stângă până la marginea bazinului, de unde începe colonul sigmoid. Deoarece flexura colică stângă este situată mai sus decât cea dreaptă, colonul descendent are o lungime mai mare decât colonul ascendent.
Colonul reprezintă un bath continuu de circa 1,5 m lungime. Este format din patru porţiuni, dispuse una în continuarea celeilalte, care formează un cadru situat în jurul cavităţii abdominale.
Colonul sigmoid şi mucoasa colonică
Colonul sigmoid – de forma literei S – reprezintă o continuare a colonului descendent, care începe la marginea superioară a pelvisului (bazinului).
Are circa 40 de cm lungime şi, spre deosebire de colonul descendent, este destul de mobil, fiind susţinut de professionalpriul său mezenter (sau pliu peritoneal). La capătul distal, colonul sigmoid se deschidem rect. Funcţia colonului sigmoid constă în depozitarea materiilor fecale înainte de defecaţie, iar mărimea şi poziţia sa variază după cum este plin sau gol şi în funcţie de aportul alimentar.
Mucoasa colonului este alcătuită dintr-un singur strat de celule cu numeroase depresiuni advertânci, sau cripte, care conţin celule secretoare de mucus. Mucusul este important pentru lubrifierea conţinutului fecal şi protejarea pereţilor de acţiunea acizilor şi a gazelor produse de bacteriile intestinale.
Ţesutul care căptuşeşte colonul -mucoasa (de culoare verde) – conţine glande (de culoare galbenă). Celulele din aceste glane sunt implicate in absorbţia apei şi secreţia de mucus.
>O descriere competenta a anatomiei acestui organ. Felicitari !
>De asemenea materiale avem nevoie…FELICITARI pentru modul in care il realizati si felul in care il prezentati!