Lacrimile – Un mecanism de aparare a ochiului0 Comments

Publicat in:


Produse de glandele lacrimale, lacrimile asigura o protectie naturala a corneei, pe care acestea o lubrifiaza in permanenta. Ele elimina, de asemenea, agentii iritanti pentru ochi si ajuta organismul la evacuarea substantelor toxice produse, in special, ca urmare a stresului.

Aparatul Lacrimal

Aparatul lacrimal este compus din:

O parte secretorie
Glandele lacrimale, situate in spatele marginii superioare a orbitei, filtreaza sangele pentru a extrage din el componentele lacrimilor si asigura secretia lacrimala reflexa.

O parte excretorie
Ea cuprinde punctele lacrimale, aceste orificii mici situate la extremitatea interna a pleoapelor, pe marginea libera a acestora, si canaliculele lacrimale, care le prelungesc, pentru a ajunge apoi in sacul lacrimal. Situat intre unghiul intern al ochiului si peretele nazal, acesta din urma este legat de cavitatea nazala prin canalul lacrimo-nazal.

Lacrimile

Componenta
Componenta lor, care le permite sa asigure lubrifiera, hranirea si apararea corneei, precum si evacuarea agentilor agresori, este asemanatoare cu cea a lichidului cefalorahidian:

98% apa, care confera lacrimilor puterea de a dizolva componentele necesarii hranirii celulelor corneei si evacuarii micro-particulelor care ar putea sa agreseze (polen, praf etc).

78g/l sare, care contribuie la echilibrarea celulara a ochiului.

Lipoza. O substanta antibiotica capabila sa protejeze corneea de microbi.

Proteinele. Acestea hranesc celulele si dau vascozitatea mucusului care acopera corneea.

Oxigen si gaz carbonic. Primul este transportat pana la nucleul celulelor, in timp ce al doilea, respins de aceeasi celule, este evacuat.

Pelicula Lacrimala
Pelicula protectoare formata de lacrimi este compusa din trei straturi:

Mucusul acopera omogen corneea si o protejeaza.
Stratul mijlociu apos hraneste si oxigeneaza corneea.
Stratul de suprafata, format din substante grase, limiteaa evaporarea lichidului.

La fiecare clipire, pelicula lacrimala este intinsa pe suprafata ochiului, ceea ce inseamna o reinnoire completa la fiecare zece secunde.

Mecanismul

Aparatul lacimal produce in permanenta picaturi fine care sunt evacuate la fiecare expirare, dar atunci intra in hiperactivitate, canalele extretoare debordeaza: lacrimile curg pe fata si in fosele nazale. Acest fenomen se produce ca urmare:

A unei iritatii a ochiului, pentru a ataca, ineca si in final evacua agentul nedorit.
A unei emotii puternice. Creierul in acest caz, produce hormoni de calmare (prolactina si leucina encefalina, un hormon antidurere) care , dupa ce si-au indeplinit sarcinile in organism, sunt evacuati prin lacrimi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Lacrimile – Un mecanism de aparare a ochiului

Lasă un răspuns