Bronsita Cronica – Cauze si Tratament0 Comments

Publicat in:


>

Bronsita Cronica  – reprezinta inflamatia membranei mucoase a bronhiilor.
  Bronsita cronica reprezinta o leziune cauzata de iritatia membranei mucoase a traheei, si a bronhiilor.
Cele mai mici bronhii, bronhiolele terminale, se termina in alveole pulmonare. Prin intermediul peretilor acestora are loc schimbul de substante intre aerul inspirat si sangele care circula: organismul nostru peria oxigen si preda dioxid de carbon.
  Sarcina epiteliului fin cu cili ce acopera bronhiile este ca prin miscare continua sa indeparteze din plamani substante straine ( praful, fumul ,etc.) In cazul in care miscarea cililor este impiedicata de ceva, de exemplu fum de tigara sau o cantitate semnificativa de secretie, mecanismul nu functioneaza.

Aparitia bronsitei cronice 
 Cauza cea mai frecventa a bolii o reprezinta fumatul excesiv. Poate predispune la aparitia bolii si poluarea aerului si mai multe boli cronice – de exemplu tuberculoza sau astmul. Aerul umed, rece de regula agraveaza evolutia bolii, insa nu reprezinta o cauza in sine.

Tratamentul bronsitei cronice  
   Secretia vascoasa se inmoaie cu mucolitice, iar eliminarea se realizeaza cu ajutorul expectorantelor. Respiratia poate fi usurata cu medicamente bronhodilatatoare. Atat inhalatiile cat si gimnastica respiratorie pot ajuta mult. In caz de secretii abundente, acestea pot fi expirate.
Ce are de facut bolnavul 
   Persoanele fumatoare, oricat de greu ar fi, trebuie sa renunte la fumat. In ca de bronsita cronica fumatul este strict interzis. Si consumul de alcool trebuie redus, deoarece alcoolul poate agrava simptomele.
   Incercati sa scapati de kilogramele in plus, deoarece supraponderabilitate predispune la respiratie dificila.

Cand ne adresam medicului??
   In cazul tusei ce dureaza de mai multe saptamani, aparitiei sputei galbui sau cu sange, adresati-va in mod obligatoriu medicului. Un alt semn ingrijorator de atentionare il reprezinta respiratia grea si durerile toracice in timpul respiratiei. 
Cum procedeaza medicul 
   In primul rand prin examinare se vor exclude alte afectiuni, de exemplu cancerul pulmonar, tuberculoza sau pneumonia.
   In vederea dilatarii bronhiilor se recomanda tratament medicamentos (tablete, injectii sau aerosoli). In cazul in care starea pacientului se degradeaza ingrijorator, se pot administra antibiotice. Randamentul plamanului bolnav de bronsita se poate ameliora cu ajutorul unei tehnici special de respiratie, prezentata de catre medicul curant.
Evolutia bolii 
   Boala debuteaza cu asa numita „tuse tabacica”. In caz de efort fizic, schimbarea brusca de temperatura, de exemplu la iesirea la frig din casa calda, simptomele se accentueaza. Secretiile, la inceput albicioase, se pot colora ulterior in galben sau sa fie cu sange. Schimbul de gaze din plamani poate impiedica aprovizionarea cu oxigen a organismului, poate apare senzatia de lipsa de aer, durere de cap, eventual probleme caridace.
Pericole, eventuale complicatii
   Boala ce dureaza o perioada indelungata scade imunitatea organismului, predispune la infectii si alte boli.
Cure de reabilitare
  Vindecarea bronsitei cronice este un proces indelungat. O parte importanta a tratamentului o reprezinta cura de reabilitare efectuata intr-un mediu prielnic, in sanatoriu de specialitate.  

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Bronsita Cronica – Cauze si Tratament

Lasă un răspuns