Auzul – Boli si tratamente2 comentarii

Publicat in:


Undele sonore captate de pavilion ajung la timpan prin canalul auditiv, apoi cele trei oscioare ale lantului osicular – ciocanelul, nicovala si scarita – le transmit in urechea interna.

Functiile Auzului

Urechea, organul auzului este unul dintre cele mai importante organe senzoriale care receptioneaza excitatiile din mediul inconjurator. Auzul joaca un rol deosebit de important in procesul comunicational dintre oameni.

In lipsa acesteia nu ar exista nici vorbire, nici muzica, iar comunicarea ar fi mult mai saraca.

Urechea percepe undele sonore dirijate de pavilion, adica vibratiile aerului sau ale apei. In vid sunetul nu se propaga.

Unitatea de masura a frecventei o reprezinta numarul vibratiilor pe secuna, adica Hertz (Hz).

Urechea umana poate percepe sunetele foarte joase de la 16 Hz si pana la cele foarte inalte, ascutite, de 20.000Hz. Sunetele cu frecventa mai joasa decat amplitudinea perceptiei specificate mai sus poarta denumirea de infrasunete, iar cele cu frecventa mai inalta se numesc ultrasunete. Urechea nu este numai un organ al auzului.

Canalele semicirculare formeaza organul echilibrului. din acest motiv problemele urechii pot cauza nu numai probleme de auz dar si de echilibru.

Functionarea organului auzului

Pavilionul urechii capteaza undele sonore asemanator unei palnii, astfel, prin intermediul canalului auditiv exterior, acestea ajung la timpan aproape dublu amplificate. Timpanul, aceasta membrana subtire, separa urechea externa de cea medie.

Urechea medie
Urechea medie este compusa dintr-o cavitate si trompa lui Eustache. Cele trei oscioare din cavitatea urechii medii, care formeaza lantul osicular auditiv sunt: ciocanelul, nicovala si scarita. Ele transmit mai departe sunetul: vibratiile timpanului se transmit mai intai la ciocanel, care la randul sau „loveste” nicovala. Nicovala transmite miscarea scaritei, a carei baza atinge membrana ferestrei ovale.

Urechea interna

Membrana ferestrei ovale transmite vibratia cochleei. In aceasta, prin intermediul organului lui Corti, vibratiile se transforma in impulsuri electrice.

Impulsurile sunt transmise catre scoarta cerebrala prin intermediul nervului auditiv aflat in acest canal. Stimulul, astfel creat, este perceput ca sunet.

Transmiterea sunetului prin oase

O parte din undele sonore ajung la urechea interna direct prin oasele capului, in primul rand, prin osul temporal. Aceasta explica faptul, ca putem auzi chiar si cand canalul auditiv exterior este infundat sau timpanul sufera o trauma.

Probleme ale Auzului

Cele mai reprezentative boli ale sistemului auditiv deosebit de complex sunt:

Otita medie, insotita de dureri usoare sau severe, eventual cu urmari durabile, este o boala cu evolutie mai severa.In caz de otita medie, adresati-va mereu medicului.

Otoscleroza reprezinta o afectiune ereditara a structurilor osoase de la nivelul urechii medii, insotita de deteriorarea auzului. Uneori aceasta deteriorare a auzului poate fi remediata printr-o interventie chirurgicala.

Scaderea brusca a perceptiei sunetelor, care in cazuri extreme poate conduce la surditate, poarta numele de hipoacuzie. In general este cauzata de problemele circulatorii la nivelul urechii interne. In acest caz se va administra un tratament de imbunatatire a circulatiei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Auzul – Boli si tratamente

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns