Cum poti evita slabirea cronica a sistemului imunitar?0 Comments

Publicat in:
Etichete: apa, bolnav, corp, deshidratare, evitat, lichide, medici, sistem imunitar, stres

Deseori se intampla ca oamenii sa se imbolnaveasca si sa nu stie care este adevaratul motiv pentru care au contactat vreo afectiune.

Fie se intampla sa ii doara capul foarte des sau fie simt furnicaturi sau amorteli, le curg nasul sau ochii, respira mai greu decat de obicei, nu au chef de nimic, sunt tot timpul obositi desi se odihnesc suficient.


Medicii sustin ca in cazul acestor oameni a scapa de astfel de probleme poate parea ca un vis, dar este posibil. Totusi, este necesar sa stii mai intai ce te face bolnav. In cazul in care nu ai parte de un regim alimentar echilibrat, corpul tau nu poate functiona la cele mai bune cote. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca o dieta saraca in nutrienti creste riscul de boli. Tine cont ca nevoile nutritionale ale organismului se schimba de la o decada la alta, insa sunt reguli comune care se aplica indiferent de varsta.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar

Este bine sa mancati in fiecare zi legume si fructe variate, carne de curcan, peste gras si sa limitati aportul zilnic de grasimi, sodiu, si zaharuri.

Hidratarea

Beti cat mai multa apa, deoarece aceasta ofera suport pentru transportul substantelor nutritive la celulele, si pastreaza gura, nasul si gatul umede, ceea ce este important pentru evitarea bolilor.

Corpul este alcatuit din peste 60% apa, pierzi lichide prin urinare, miscarile intestinului, transpiratie, si chiar respiratie.

Daca veti consuma alimente cu un continut ridicat de apa, corpul vostru va fi hidratat pe tot parcursul zilei!

Medicii ne atrag atentia ca deshidratarea apare atunci cand nu inlocuiesti in mod adecvat fluidele pierdute. Deshidratarea usoara pana la moderata este uneori dificil de identificat, dar va poate face rau.

Deshidratarea usoara si moderata se manifesta prin dureri generale, oboseala, dureri de cap si constipatie. Sursa citata scrie ca atat deshidratarea acuta, cat si cronica pot fi periculoase, va pot pune chiar viata in pericol. Simptomele includ setea extrema, ochi infundati, durere de cap, hipotensiunue arteriala, accelerarea batailor inimii, confunzie sau letargie.

Este recomandat sa inghititi apa usor mai ales in conditii de caldura sau umiditate. Trebuie sa stiti ca daca veti consuma alimente cu un continut ridicat de apa, cum ar fi fructele si legumele acest aspect va mentine corpul hidratat pe tot parcursul zilei.

Atata timp cat urinati regulat si nu simtiti sete, este in regula, sunteti hidratat.
Cercetatorii mai spun ca cei care nu dorm suficient in fiecare noapte sunt mult mai expusi bolilor.

Sistemul imunitar elibereaza citokine in timp ce dormi, substante care activeaza contra bolilor. Corpul tau are nevoie de cat mai multe dintre aceste proteine, cand esti bolnav sau stresat. Organismul nu poate produce suficiente proteine ​​de protectie daca esti privat de somn, iar acest lucru poate diminua mult capacitatea naturala a corpului de a lupta impotriva infectiilor si a virusurilor.

Atentie la somn!

Privarea de somn majoreaza riscul de obezitate, boli de inima, probleme cardiovasculare si diabet. Majoritatea adultilor au nevoie intre 7 si 8 ore de somn in fiecare noapte, iar copiii si adolescentii au nevoie de 9-10 ore.

Nu uita ca mainile tale vin in contact cu mai multi germeni pe tot parcursul zilei. Atunci cand nu te speli regulat pe maini, iar apoi atingeti fata, buzele sau alimentele pe care le mancati, nu faci decat sa raspandesti bolile.

Regulile elementare de igiena

Spalarea pe maini cu apa si sapun, timp de minim 20 de secunde te ajuta sa eviti bacterii cauzatoare de boli.

Dezinfectati blaturile, manerele usilor si dispozitivele electronicecat mai des, insa mai ales atunci cand esti bolnav. Trebuie sa va spalati mainile la prepararea alimentelor, inainte de a manca, inainte si dupa ingrijirea unei persoane bolnave, dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor sau asistarea unui copil care deprinde folosirea olitei, dupa tuse, stranut, sau suflat nasul sau dupa atingerea animalelor de companie.

Sanatatea orala

Mai tineti cont de faptul ca dantura reprezinta o fereastra catre sanatatea ta, iar periajul zilnic si folosirea atei dentare tin sub control bacteriile periculoase. Daca acestea se inmultesc peste masura, pot cauza inflamatii si probleme nu doar in gura, ci si in alte parti ale corpului.

In timp, probleme cronice de sanatate orala au consecinte grave. Ele au fost legate de mai multe afectiuni, printre care: boli de inima, nastere prematura, greutate scazuta la nastere sau endocardita.

Ca sa puteti pastra dintii si gingiile sanatoase, periati dintii si folositi ata dentara de doua ori pe zi, mai ales dupa mese si mergeti regulat la stomatolog.

Cat de important este sa ai un sistem imunitar bine pus la punct?

Specialistii mai spun ca si tulburarile sistemului imunitar apar atunci cand imunitatea unei persoane nu poate lupta cu substante nocive precum:

  • bacterii,
  • toxine,
  • celule canceroase,
  • ciuperci,
  • virusuri,
  • alergeni.

Intr-un corp sanatos, antigenii sunt anihilati de anticorpi, cu toate acestea, unii oameni au un sistem imunitar care nu functioneaza cum ar trebui. Aceste sisteme imunitare nu pot produce anticorpi eficienti pentru a preveni boala. Puteti mosteni o tulburare a sistemului imunitar sau sistemul imunitar tinde sa fie mai slab pe masura ce imbatranim.

Trebuie sa va adresati unui specialist, daca banuiti ca dumneavoastra sau un membru al familiei are o tulburare a sistemului imunitar.

Stresul

Stresul este o parte normala a vietii si poate fi chiar sanatos in trepte mici, insa stresul cronic te face bolnav. Stresul cronic poate reduce raspunsul imun natural al corpului. Acest lucru poate intarzia vindecarea, creste frecventa si severitatea infectiilor, si agraveaza problemele existente de sanatate.

Daca vrei sa diminuezi stresul, trebuie sa iei la circa 30 de minute o pauza de la computer, sa eviti telefonul mobil timp de mai multe ore dupa ce ajungi acasa, sa asculti muzica relaxanta seara si sa faci exercitii fizice, care diminueaza stresul si imbunatatesc starea de spirit. Expertii spun ca se poate gasi relaxare prin muzica, arta sau meditatie. Trebuie sa va ganditi sa descoperiti ceva care reduce stresul si va ajuta sa va relaxati. In cazul in care nu reusiti sa controlezi stresul pe cont propriu, cere ajutorul unui profesionist.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum poti evita slabirea cronica a sistemului imunitar?

Lasă un răspuns