Cat de sanatoase sunt sapunurile care contin Triclosan?0 Comments

Publicat in:
Etichete: bacterii, controverse, coreea de sud, experti, piata, protectie, sapun antibacterian, SUA, teste, triclosan, univeristate

Desi sunt apreciate drept utile, sapunurile antibacteriene care au fost realizate pe baza de triclosan, sunt considerate un produs controversat. Aceste sapunuri nu sunt mai eficiente decat sapunurile obisnuite pentru dezinfectarea mainilor.

O echipa de experti coreeni de la Universitatea din Seul a analizat efectele triclosanului, acesta fiind cel mai comun dezinfectant din sapunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe maini.

Sapunuri antibacteriene

Sapunuri antibacteriene

Specialistii asiatici au realizat mai multe teste pe circa 20 de tulpini de bacterii: E. coli, Salmonella sau Staphylococcus aureus. La teste au luat parte 16 voluntari adulti, care au fost rugati sa foloseasca atat sapunuri obisnuite, cat si antibacteriene, care erau specializate in eliminarea microbilor de pe maini.

Savantii din Coreea au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatura de 22 de grade Celsius, incercand sa recreeze in laborator conditiile pentru spalarea mainilor. Cercetatorii au utilizat o concentratie de triclosan de 0,3%, aceasta fiind cota maxima admisa in Uniunea Europeana, Canada, Australia si Japonia.

Potrivit Health24.com, cei care au luat parte la teste nu au recurs la sapunuri antibacteriene timp de 7 zile inainte de testul comparativ, iar mai apoi s-au spalat bine pe maini timp de 30 de secunde cu doua tipuri de sapun si s-au clatit cu apa fierbinte. Inainte de a face acest demers, pe mainile voluntarilor, expertii au asezat cateva bacterii.

In SUA, multi dintre producatori si-au retras produsele de pe piata din cauza controverselor cu privire la lipsa de eficienta a triclosanului!

Studiul coreean a concluzionat ca nu exista nici o diferenta semnificativa intre efectele bactericide ale unui sapun obisnuit si cele ale unui sapun antibacterian in clipa cand le folosim in viata de zi cu zi.

Despre triclosan se stie ca reprezinta un agent antibacterian utilizat in compozitia multor produse de igiena, cum ar fi in sapun, pasta de dinti sau deodorante, dar si in produsele cosmetice.

Potrivit Health24.com, in SUA consumatorii utilizeaza sapun antibacterian pentru spalarea mainilor sau a corpului, cheltuind anual aproape un miliard de dolari. Cercetatorii asiatici sustin ca desi consumatorii se asteapta la o protectie superioara impotriva agentilor patogeni infectiosi fata de cea data de sapunurile obisnuite, acestea sunt la fel, avand aceeasi actiune!

Pe de alta parte, s-a constatat ca multi dintre producatori si-au retras produsele de pe piata din cauza controverselor cu privire la riscurile pentru sanatate si la lipsa de eficienta a triclosanului.

Imediat dupa publicarea studiilor ce vizeaza actiunea triclosanului referitoare la cazurile de rezistenta la antibiotice si dereglari hormonale, autoritatile din domeniul sanatatii din SUA au decis sa reexamineze nivelul de siguranta al acestei substante.

Acest studiu a fost publicat in revista „The Journal of Antimicrobial Chemotherapy” in 2015.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cat de sanatoase sunt sapunurile care contin Triclosan?

Lasă un răspuns