Cum se poate depista rapid cancerul colorectal?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancer colorectal, ciuperci, Diagnostic, ganglioni, simptome, teste, testul hemocult, vitamina C

Una dintre afectiunile care au o mare incidenta in randul multor persoane este cancerul colorectal. Aceasta boala reprezinta a treia afectiune ca frecventa atat la barbati, cat si la femei, insemnand 13% din totalul cazurilor de cancer.

Testul hemocult

Testul hemocult

Testul hemocult

In fiecare an pe continentul european, circa 190.000 de pacienti sunt diagnosticati cu acest tip de cancer, iar in circa o cincime din cazuri, maladia este depistata in faza de metastaza. Potrivit Care2.com, medicii sustin ca o simpla metoda de depistare a cancerului colorectal este cea denumita testul hemocult.

Expertii spun ca acest test are drept scop depistarea prezentei unei sangerari ascunse in scaun, fiind un indicator foarte folositor in diagnosticarea unor afectiuni intestinale sau chiar a cancerului de colon si rect.

Daca se va constata prezenta sangelui in scaun, aceasta poate semnifica un simptom al cancerului colorectal, insa sunt si alte afectiuni care se manifesta astfel, precum:

  • hemoroizii,
  • colita ulcerativa,
  • fisurile anale,
  • ulcerul duodenal.

Sursa citata scrie ca testul pentru determinarea sangerarii ascunse in scaun mai poate fi utilizat si pentru indentificarea factorilor cauzatori de anemie sau durere abdominala.

Pregatirea pentru testul hemocult

Ca sa te poti pregati pentru testul hemocult, cu circa 2-3 zile inainte de efectuarea lui, trebuie sa evitati sa mancati anumite alimente, mai ales ca acestea pot sa influenteze rezultatul testului chiar si cand nu exista sangerari.

Este interzis sa consumati ridichi, ciuperci, broccoli, conopida, mere, portocale, banane, struguri, pepene. In plus, trebuie sa evitati carnea rosie, aspirina si suplimentele cu fier sau vitamina C.

Reprezentantele sexului frumos nu trebuie sa se efectueze testul in perioada menstruala sau daca sufera de sangerari active cauzate de hemoroizi. Care2.com mai anunta ca pentru acest test se folosesc sase probe de scaun, din zile diferite.

Un rezultat negativ indica faptul ca nu s-a gasit sange in materiile fecale in momentul efectuarii testului.

In cazul in care testul hemocult iese pozitiv, asta nu inseamna obligatoriu ca pacientul are cancer, mai ales ca acest test prezinta o incidenta mare de rezultate fals-pozitive. Testul hemocult pozitiv inseamna ca pacientul trebuie sa mearga la medic pentru investigatii mai amanuntite.

Este obligatoriu controlul periodic al pacientilor operati pentru cancer colorectal pentru depistarea precoce al recidivelor locale!

Prognosticul in cazul cancerului de colon depinde de stadiul bolii. De pilda, in etapele incipiente supravetuirea la 5 ani, dupa interventii, poate ajunge si la 90%. Totusi, odata cu cresterea stadiului rezultatele scad. La pacientii cu implicare ganglionara, supravietuirea la 5 ani nu depaseste 50%, insa in cazurile cu localizare pe partea dreapta a colonului, nu mai mult de 20%.

Medicii spun ca este obligatoriu controlul periodic al pacientilor operati pentru cancer colorectal pentru depistarea precoce al recidivelor locale sau metastazelor care pot aparea.

Se recomanda ca la 3 luni sa se efectueze un tuseu rectal, colonoscopia sau irigografia colonului ramas dupa rezectie, o data la 6 luni – ecografia abdominala, hepatica si a pelvisului, RX pulmonar. Din analize este recomandat titrarea antigenului carcino-embrionar. In caz de suspiciune de recidiva este necesara tomografia computerizata sau rezonanta magnetica.

Circa 85% din recidivile locale apar pe parcursul primilor 2 ani dupa operatie, dar termenul mediu este de 13 luni. In jur de o treime din pacienti cu recediva depistata precoce e posibil de efectuat o rerezectie, iar restul se limiteaza la terapia paleativa care usor amelioreaza starea pacientilor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum se poate depista rapid cancerul colorectal?

Lasă un răspuns