Alimente care combat anemia0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimentatie, alimente, anemie, branza, caise, calciu, carne rosie, cirese, corp, cupru, fier

Hrana zilnica este foarte importanta pentru buna functionare a organismului si pentru evitarea unor afectiuni care ne-ar putea cauza probleme. Cei care sufera de anemie, de pilda, au globulele rosii sarace in hemoglobina, asa ca transportul oxigenului de la plamani catre celule si al dioxidului de carbon de la celule catre plamani se realizeaza cu dificultate.

Alimente pentru anemie

Alimente pentru anemie

Medicii atrag atentia asupra faptului ca anemia poate provoca anumite stari de extenuare, dar si dureri de cap. Daca boala avanseaza, se poate ajunge la situatii in care activitatile fizice sa provoace ameteli, pierderea suflului, dureri in piept sau palpitatii. Anemia cea mai frecventa, dar si cea mai putin periculoasa este cea denumita anemia feripriva, care este cauzata de lipsa de fier din corpul uman.

Aceasta este declansata de necesitatea de hemoglobina, aparuta ca urmare a cresterii rapide la pubertate sau a pierderilor de sange. Anemia feripriva poate face limba si colturile gurii dureroase, unghiile uscate, subtiri si care se rup usor si, doar in cazuri rare, persoanele afectate pot avea un ten palid.

Mai afectate sunt femeile, care au pierderi de fier in timpul menstruatiei si, de aceea, ele au nevoie de mai multe alimente bogate in fier decat barbatii.

Specialistii in nutritie arata ca acest tip de anemie poate fi prevenit sau vindecat cu ajutorul dietei.

Alimente recomandate

Ei recomanda sa includeti in dieta voastra zilnica ficat, carne rosie slaba, peste, fructe uscate si produse pe baza de soia. De asemenea, este bine sa mancati cat mai des usturoi, fasole, mazare, nuci, seminte, legume cu frunze verzi, verdeturi proaspete.

Trebuie spus ca alimentele care contin multa vitamina C, sunt cele care stimuleaza absorbtia fierului in organism, iar printre acestea se afla portocalele. Si cerealele integrale reprezinta o importanta sursa de fier, dar acestea au un continut ridicat de fitati, substante care impiedica absortia fierului.

Specialistii recomanda sa nu se asocieze la aceeasi masa cerealele integrale cu alte alimente bogate in fier. Nutritionistii sustin ca trebuie sa limitam consumul de spanac si rubarba, deoarece contin acid oxalic, iar acesta poate diminua absorbtia fierului.

In plus, cobaltul este un element necesar in vederea prevenirii anemiilor. Health24.com arata ca desi apar destul de rar, carentele de cobalt se manifesta, de obicei, in formele severe de anemie si se trateaza prin aport de vitamina B12. Ca urmare a lipsei de cobalt din corp pot sa apara senzatii de slabiciune ale organismului, iar uneori persoanele afectate pot acuza senzatii de uscaciune si usturimi la nivelul bazei limbii.

In plus, un alt simptom poate fi si aspectul catifelat al mucoasei limbii, mai spun medicii. De aceea, este bine sa mancati alimente ce contin cupru: branza, galbenus, fructe de mare, caise, cirese, toate acestea aducandu-si contributia la aportul de fier in organism.

Alimente de evitat

Daca aveti probleme, este bine sa evitati ceaiul, cafeaua, cacaua, bauturile de tip cola si vinul in timpul meselor, deoarece reduc absorbtia fierului. De obicei, anemia este provocata de lipsa de fier din organism. Exista insa si alte tipuri de anemie decat cea feripriva.

Anemia megaloblastica este cauzata de lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic!

De exemplu, anemia megaloblastica este cauzata de lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic. In acest caz este recomandat consumul de alimente bogate an vitaminele A, B6, C si E, acid folic, acid pantotenic, flavonoide, fier, mangan, zinc si acizi grasi esentiali.

O alta boala, anemia aplastica apare ca urmare a productiei scazuta de hematii, din cauza inactivitatii sau a lezarii maduvei osoase.

Anemia hemolitica este cauzata de degradarea prematura a hematiilor, care poate fi declansata de medicamente sau de o infectie. Si anemia ereditara apare ca urmare a productiei deficitare de hemoglobina si apare frecvent la cei care traiesc in zona Marii Mediterane sau cea a Orientului Mijlociu.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Alimente care combat anemia

Lasă un răspuns