Influenta diferentelor genetice asupra dietei si sanatatii tale0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, boli, diabet, diete, experti, nutrigenomica, sanatate, studii, viitor

Savantii ne anunta ca in viitorul apropiat, oamenii vor ajunge sa consume alimente specifice pentru a preveni bolile la care suntem predispusi. Expertii vor sa descopere o metoda prin care o simpla proba de ADN ar permite crearea unui regim alimentar personalizat pentru fiecare individ.

Nutrigenomica

Care2.com scrie ca nutrigenomica reprezinta un domeniu nou care studiaza felul in care alimentele pot afecta functionarea genelor, urmareste combaterea unor boli precum diabetul, bolile de inima si cancerul. Aceasta stiinta se deosebeste de nutritionism prin faptul ca analizeaza efectul alimentelor asupra fiecarui individ in parte.

Nutrigenomica

Nutrigenomica

Ea studiaza modul in care ADN-ul nostru este transcris in ARN mesager si felul cum informatia genetica este apoi utilizata pentru sinteza de proteine, oferind, totodata, o baza pentru intelegerea activitatii biologice a componentelor alimentare.

In trecut, nutritia s-a axat pe identificarea de vitamine si minerale care previn anumite boli, iar importanta acestei stiinte s-a majorat odata cu aparitia si dezvoltarea accentuata a bolilor legate de nutritie.

Pentru a preveni cresterea incidentei acestor boli legate de hrana, rolul alimentatiei a fost si continua sa fie intens studiat. Specialistii investigheaza felul in care pot optimiza si mentine homeostazia celulelor, a tesuturilor, organelor si a intregului corp.

Aceasta abordare tine cont de nivelul genelor, al proteinelor, al reactiilor din cadrul metabolismului, dar si de o multitudine de interactiuni in care sunt implicati nutrienti.

Studiul nutritiei a trecut de la epidemiologie si fiziologie la biologie moleculara si genetica, dand nastere nutrigenomicii.

Expertii ne anunta ca diferentele genetice dintre indivizi, care au efect asupra metabolismului, au fost recunoscute de la inceputurile acestei discipline. Genetica a aratat ca tulburarile biochimice cu o importanta nutritiva ridicata sunt in stransa conexiune cu originea genetica.

Nutrigenomica va putea sa permita fiecarui individ sa cunoasca exact alimentele care il avantajeaza si care il pot ajuta sa evite anumite boli!

S-a observat ca este posibil sa existe mii de alte tipuri de polimorfism genetic care pot avea ca efect dereglari minore ale biochimiei nutritionale.

Metode performante de studiu nu au fost disponibile inca de la aparitia disciplinei, ele fiind stabilite recent. Pe de alta parte, trebuie spus ca in acest domeniu, al nutrigenomicii, nutrientii sunt vazuti ca semnale care informeaza o anumita celula din corp referitor la dieta persoanei respective.

Expertii spun ca n utrientii sunt detectati printr-un sistem de senzori din celula, care obtine date, prin intermediul unui anume nutrient, despre dieta persoanei.

Oamenii de stiinta se asteapta ca pe viitor, informatiile referitoare la relatia dintre ADN si alimentatie sa aiba un nivel care sa permita folosirea dietei drept medicament pentru diminuarea efectelor unei boli sau chiar impiedicarea aparitiei acesteia.

Desi unele persoane se nasc cu gene cunoscute ca favorizand aparitia ale cancerului sau afectiunilor cardiace, totusi, situatia poate fi, in mare masura, influentata de dieta si de stilul de viata.

In viitor, specialistii isi propun ca nutrigenomica sa permita fiecarui individ sa cunoasca exact alimentele care il avantajeaza si care il pot ajuta sa evite anumite boli.

De pilda, savantii din cadrul Universitatii Vanderbilt din Belgia au aflat ca urmare a unor teste ca femeile cu un anumit profil genetic care consuma cantitati mari de varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles au un risc cu 50 % mai scazut sa dezvolte cancer de san.

Asta se petrece deoarece legumele crucifere contin substante chimice, numite izotiocianati, care ar putea ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Multe cercetari se afla in stadii incipiente, fiind nevoie de cercetari amanuntite care sa le verifice. Oaamenii de stiinta spun ca astazi exista o platforma solida de cercetare cu privire la alimentele care provoaca sau previn anumite boli.

Acestia sunt de parere ca pot beneficia acum de consultanta nutritionistilor referitor la ce trebuie sau nu trebuie sa consume, in functie de starea de sanatate si de istoricul familiei. Despre obezitate, expertii in nutritie sustin ca ne pot ajuta sa slabim, prin aceeasi metoda, bazata pe cercetari nutrigenomice. O cercetare realizata de savantii de la Universitatea Stanford, SUA, a aratat motivul pentru care o anumita dieta poate avea rezultate total diferite de la un individ la altul.

Reducerea incidentei obezitatii ar avea un impact imens asupra sanatatii!

S-a descoperit ca anumite diete, precum cele care presupun un consum redus de grasimi si carbohidrati si incurajeaza alegerea alimentelor bogate in proteine, si functioneaza doar pentru anumite persoane, in functie de structura genetica.

Expertii ne anunta ca obezitatea favorizeaza aparitia diabetul zaharat, a bolilor de inima si a hipertensiunii arteriale.

Reducerea incidentei obezitatii ar avea un impact imens asupra sanatatii. Dieteticienii de la Minnie Pearl Cancer Foundation considera ca circa 30% dintre cazurile de cancer din tipurile cele mai comune ar putea fi prevenite printr-o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata si mentinerea unei greutati normale.

Pe de alta parte, in viitor controlul medical ar putea include, asadar, si un „set de analize” genetice prin care, in baza profilului genetic astfel cunoscut, medicul ne va putea prescrie nu numai medicamente, ci si alimente.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Influenta diferentelor genetice asupra dietei si sanatatii tale

Lasă un răspuns