De ce ar trebui sa ne ferim atunci cand mergem la un medic stomatolog?0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni, aparatura, dezinfectat, echipament, hepatita B, medic stomatolog

Majoritatea oamenilor care merg la dentist nu se gandesc ca pot contacta o serie de afectiuni chiar din cabinetul medicului. Asta se poate intampla, daca aparatura folosita nu este sterilizata cu atentie.

Sanatatea dintilor este extrem de importanta atat din punct de vedere al increderii in sine, dar si din punctul de vedere al functiei de nutritie pe care o indeplineste dantura.

Riscuri la dentist

Riscuri la dentist

Multe persoane fac apel la medicul dentist pentru a rezolva diferite afectiuni sau, in functie de caz, pentru solutionarea unor complicatii extrem de nefaste. Cand alegeti cabinetul sau clinica stomatologica trebuie sa fie atenti la lucruri foarte importante pentru ca o vizita la stomatolog poate insemna contaminare cu: hepatita B sau C, HIV, TBC, sifilis si alte afectiuni mai grave.

Specialistii va recomanda sa fiti foarte atenti cand faceti o astfel de alegere cu consecinte importante in viitor, cand vine vorba despre servicii stomatologice. Se cunoaste faptul ca echipamentul de protectie are parte de multi microbi, daca nu este sterilizat cu atentie.

Dezinfectarea suprafetelor externe diminueaza cu circa 50% riscul contaminarii!

De aceea este recomandata utilizarea consumabilelor de unica folosinta. Potrivit Health24.com, printre cele mai frecvente cai de contaminare in stomatologie se afla saliva si sangele.

Trebuie sa tineti cont ca una dintre cele mai eficiente cai de decontaminare a instrumentarului se realizeaza prin sterilizare.

Pe de alta parte, trebuie spus ca exista riscul sa va infectati cu o boala dupa ce un medic stomatolog s-a imbolnavit. Totusi, cea mai buna sterilizare se obtine cu ajutorul autoclavelor de clasa B. Inainte de sterilizare, instrumentarul trebuie dezinfectat in aparate speciale cu ajutorul dezinfectantelor de calitate buna.

Dezinfectia instrumentarului trebuie sa fie facuta in camere separate, amenajate corespunzator.

Un alt aspect important este reprezentat de instrumentarul rotativ si tubulatura aparatelor stomatologice ce se contamineaza atat la exterior, cat si la interior. Potrivit sursei citate, dezinfectarea suprafetelor externe diminueaza cu circa 50% riscul contaminarii, dar eficienta maxima se poate obtine doar cu suportul unor autoclave speciale si a sistemelor sanitare cu care optional pot fi dotate fotoliile dentare, explica expertii.

Este foarte important ca stomatologul sa stie de la inceput date concrete despre toate bolile de care suferi. Anumite afectiuni pot sa conditioneze tratamentul stomatologic sau maniera in care acesta este facut, iar daca vei ajunge sa acunzi anumite suferinte te poti pune in pericol pe tine si pe ceilalti pacienti.

Acest aspect trebuie cunoscut si in vederea unei bune protectii, mai ales din cauza ca daca medicul nu stie de ce boli suferi, exista riscul sa se infecteze si sa dea mai departe boala respectiva. Se recomanda ca aceste lucruri sa fie discutate fara teama ca vei ajunge sa fi refuzat de medicul dentist.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce ar trebui sa ne ferim atunci cand mergem la un medic stomatolog?

Lasă un răspuns