Ce este ortorexia si cum se manifesta0 Comments

Publicat in:
Etichete: anorexie, bulimie, dieta, greutate, mancare, ortorexie, psiholog, sanatos, tineri

Multi oameni isi propun sa slabeasca, insa de multe ori nu procedeaza corect sau nu tin cont de faptul ca exagereaza si isi pun corpul in pericol. Tulburarile alimentare reprezinta o categorie aparte de afectiuni, care se afla situate foarte aproape de zona sensibila dintre nutritie si psihiatrie.

De multe ori, in aceste cazuri, imaginea unei persoane despre sine este afectata prin actiuni care pot fi usor descoperite de medicul specialist. Trebuie spus ca un indiciu esential este dat de felul de hranire al fiecaruia dintre noi. Expertii sustin ca un comportament alimentar normal presupune obtinerea unui echilibru intre alimentele ingerate si consumul de energie zilnica necesara.

Ortorexia

Ortorexia

Specialistii in nutritie sunt de parere ca obsesia pentru cure de slabit se caracterizeaza incomplet ca anorexie sau bulimie nervoasa. Ea poate sa implice folosirea frecventa a unui comportament compensator de catre cineva cu greutatea aflata in limite normale sau depasind usor limitele specifice varstei sale.

Trebuie sa retinem ca aceasta zona sensibila dintre normal si patologic este destul de fina, spun expertii citati de portalul mentionat. Specialistii recomanda sa mergeti la un expert pentru a discuta cu el despre examinarea unor tulburari alimentare.

Se intampla ca un pacient sa mearga la un expert ca urmare a dificultatilor sale legate de greutate, iar prin datele pe care le furnizeaza medicului, acesta poate descoperi problemele alimentare si reuseste obtinerea unui diagnostic complex.

Incidenta anorexiei nervoase este de 19 la 100.000 de cazuri in fiecare an la femei!

Expertii vorbesc aici despre ortorexie, adica afectiunea unei persoane care devine foarte preocupata de mancarea sanatoasa sau de obiceiuri alimentare sanatoase. Multi tineri sunt predispusi sa fie afectati de aceste tulburari alimentare, ca urmare a influentei unor modele din societatea actuala.

In cazul ortorexiei sau preocuparii unei persoane pentru a manca sanatos nu poate fi considerata societatea principalul vinovat pentru aparitia unor astfel de afectiuni, explica medicii. Alte cauze ale acestei afectiuni se raporteaza la factorii genetici si de mediu, nu numai sociali.

In lume, incidenta anorexiei nervoase este de 19 la 100.000 de cazuri in fiecare an la femei si 2 la 100.000 de cazuri/an în cazul barbatilor. Trebuie sa stiti ca cea mai crescuta rata s-a inregistrat in cazul adolescentelor intre 13 si 19 ani, adica in jur de 51 la 100.000 de cazuri anual. Referitor la bulimie, expertii arata ca 9 din 10 dintre cei diagnosticati sunt femei, potrivit infromatiilor de la National Institute for Health and Clinical Excellence, Marea Britanie.

Reusitele cele mai bune le are echipa medicala formata din psiholog – nutritionist. Specialistii sunt de parere ca timpul reprezinta un factor foarte important in aceste situatii, fiind necesare mai multe sedinte pentru rezolvarea unei astfel de probleme.

Terapia cognitiv comportamentala are cel mai mare succes, iar discutia cu pacientul intr-un mediu fara presiune si stres extern pare sa reprezinte cheia succesului. Descoperirea si inlaturarea situatiilor stresante din viata pacientului pot duce treptat la indepartarea mancatului emotional.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce este ortorexia si cum se manifesta

Lasă un răspuns