Valorile normale pentru creatinina serica0 Comments

Publicat in:
Etichete: analize, barbati, creatinina serica, medici, muscular, sarcina, valori

Creatinina serica

Creatinina reprezinta o molecula generata de metabolismul muscular, care este prezenta in serul din sange. Medicii sustin ca aceasta substanta, creatinina, nu trebuie confundata cu creatina, fiind de fapt un rest produs in muschi in urma metabolismului creatinei.

Creatinina serica

Creatinina serica

Creatina reprezinta acea substanta care contribuie la producerea energiei necesare pentru contractarea masei musculare. Cantitatea de creatina transformata in creatinina are un nivel destul de constant, care este in raport direct cu masa de tesut muscular a corpului uman.

In cazul in care tinem cont de faptul ca o mare parte a creatininei este eliminata prin urina, specialistii sunt de parere ca determinarea creatininei serice este foarte importanta pentru diagnosticarea insuficientei renale.

Creatinina serica – Valori normale

Conform medicilor, la aceasta substanta valorile normale sunt cuprinse in sange intre 0,5-1,2 mg creatinina la 100 ml, iar in cadrul urinei: 0,8-1,9 g creatinina pe zi.

Aceasta substanta poate inregistra niveluri mai crescute la barbati si la cei cu masa musculara mai mare

Medicii afirma ca se pot constata majorari patologice ale acestor valori ale substantei mentionate in cazul unei insuficiente renale cronice, a distrofiei musculare, a acromegaliei, sarcinii, socului postoperator.

De asemenea, se pot observa diminuari patologice ale acestor valori in cazul in care pacientul sufera de insuficienta renala cronica si hipertiroidism.

Expertii au constatat ca se pot inregistra niveluri mai crescute la barbati si la persoane cu masa musculara mare.. In plus, aceeasi concentratie a creatininei la tineri si la varstnici nu reprezinta aceeasi rata a filtrarii glomerulare. De exemplu, la persoanele mai in varsta se diminueaza clearance-ul la creatinina, insa scade si productia de creatinina din corpul uman.

Daca se observa o diminuare a perfuziei renale, cresterile creatininei serice se produc mai lent decat cele ale ureei, sustin specialistii.

Deoarece este necesara o pierdere de 50% din functia renala pentru ca valorile creatininei sa se majoreze de la 1.0 la 2.0 mg/dl, creatinina serica nu poate fi considerata un indicator sensibil in caz de leziuni renale usoare pana la moderate, mai scrie sursa citata.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Valorile normale pentru creatinina serica

Lasă un răspuns