De ce nu trebuie sa ignori o simpla tuse0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiune, banala, biposie, boala, medici, plamani, timp, tuse, urgenta

Daca ai racit cumva, se poate intampla ca dupa o anumita perioada de timp sa incepi sa tusesti si sa o tii tot asa pentru cateva saptamani. Medicii sustin ca in aceasta situatie ar trebui sa mergi de urgenta la un control medical.

In cele mai nefericite cazuri, tusea persistenta poate reprezenta un simptom al cancerului pulmonar, iar aceasta este o afectiune care ucide circa un milion de oameni anual. Ca urmare a descoperirii tardive, numai 14 din 100 dintre pacientii diagnosticati ajung sa supravietuiasca o perioada de timp mai indelungata, de circa 5 ani.

Tuse persistenta

Tuse persistenta

In cazul cancerului pulmonar, tusea este uscata cu caracter iritativ. Expertii sustin ca este recomandat sa va faceti o radiografie daca aveti urmatoarele simptome: tuse, sputa cu sange, durere in capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronsite repetate, oboseala, lipsa apetitului, scadere inexplicabila in greutate, raguseala, transpiratii ale fetei si gatului.

Investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului

Potrivit opiniei pneumologilor, investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului sunt: radiografia toracica, care reprezinta una din primele investigatii care se efectueaza, si care este utila in stabilirea diagnosticului dar si in evidentierea eventualelor complicatii, precum si tomografia computerizata, foarte importanta pentru a putea medicul sa aprecieze extensia tumorala in structurile invecinate.

O alta investigatie necesara este reprezentata de scintigrafia osoasa, care poate detecta prezenta unor metastaze osoase, dar si anumite teste de sange: hemoleucograma, creatinina si calciu.

In plus, o alta investigatie necesara este cea denumita rezonanta magnetica nucleara sau RMN, care are rolul de a depista eventualele invazii ale maduvei spinarii, structurilor mediastinale, precum si bronhoscopia, un examen esential care permite prelevarea fragmentelor de biopsie si aspirarea secretiilor pentru a fi examinate citologic.

Ma mult, in cazul acestei boli se mai foloseste si bronhografia lipoidala, care poate sa evidentieze stenozele bronsice, dar si biopsia percutana transtoracica, care se foloseste pentru tumorile localizate in periferia parenchimului pulmonar si stabilirea tipului celular.

Acesta este foarte important pentru instituirea tratamentului medical. In plus, se mai procedeaza la examenul sputei, ca sa se poata gasi care sunt celulele neoplazice, dar si examenul lichidului pleural, insa acesta se foloseste doar in cazul prezentei pleureziei.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce nu trebuie sa ignori o simpla tuse

Lasă un răspuns