Speranta de viata in Europa si nu numai0 Comments

Publicat in:
Etichete: barbati, china, europa, femei, rusia, sanatate, speranta de viata, urss

Multi experti au anuntat ca tendinta de majorare a sperantei de viata va inceta, insa prognoza lor a fost infirmata de realitate. Datele statistice estimeaza ca fetele nascute in 2011 in Marea Britanie au o sansa din 3 sa atinga varsta de 100 de ani, iar baietii o sansa din patru. Specialistii de la Departamentul pentru Munca si Pensii estimeaza ca, dintre cei 62 de milioane de cetateni ai Marii Britanii, 11 milioane vor atinge varsta de 100 ani! BBC arata ca numarul persoanelor ce au atins acest prag a fost de 5 ori mai mare în 2010 fata de 1980.

Speranta de viata

Speranta de viata

Conform datelor ONU, numarul persoanelor care vor atinge varsta de 100 ani va inregistra o crestere majora. La finalul acestui secol 5 state vor avea cate 1 milion de cetateni a caror varsta este exprimata in 3 cifre.

China va fi prima tara in care vor trai in acelaşi timp un milion de cetateni mai batrani de 100 de ani si va atinge acest prag în 2069, celelalte 4 fiind SUA (in 2073), Japonia (2075), India (2084) şi Brazilia (2100). Se cunoaste faptul ca in unele tari din Europa speranta de viata este mai mare fata de alte state. De pilda, cei din vestul continentului traiesc cu pana la 12 ani mai mult decat rusii.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista britanica Lancet, arata BBC.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie sustina ca exista astfel de diferente in privinta duratei de viata ca urmare a alcoolismului, fumatului si accidentelor rutiere

BBC arata ca imediat dupa destramarea URSS in 1991, speranta de viata a locuitorilor a crescut rapid in mai multe state din Europa de Est sau Centrala, precum Polonia, Cehoslovacia sau fosta RDG. Cativa ani mai tarziu, aceasta s-a ameliorat si in Ungaria, Romania si Bulgaria.

Cu toate acestea, savantii au observat ca in Rusia, in schimb, speranta de viata a barbatilor a scazut de la 63 de ani, in 1990, la 58 de ani, in 2000, revenind la 62 de ani, in anul 2009.

Pentru reprezentantele sexului frumos, speranta de viata a scazut de la 74 de ani, in 1990, la 72 de ani, in 2000 si a revenit la 74 de ani, in 2009. Spre comparatie, speranta de viata a locuitorilor Uniunii Europene (UE) a crescut cu sase ani, in total, in perioada 1990-2009, atingand aproape 80 de ani, atat la barbati cat si la femei. Consumul de alcool este responsabil de sase decese din zece la barbatii activi din fostele republici sovietice.

Cercetarea arata faptul ca un barbat tanar rus in varsta de 20 de ani are doar 63% sanse sa ajunga la varsta de 60 de ani, in timp ce unul care traieste in Europa Occidentala are 90% sanse.

Conform BBC, pentru a putea sa explice aceasta diferenta, care atinge in prezent 12 ani la barbati si 8 ani la femei, cercetatorii citeaza in principal alcoolismul, dar si fumatul si accidentele de circulatie.

Consumul de alcool este responsabil de sase decese din zece la barbatii activi din fostele republici sovietice si de o treime din decesele femeilor de aceeasi varsta. Si fumatul, care nu este foarte bine combatut prin programe nationale in aceste state, poate avea repercusiuni importante asupra starii de sanatate a barbatilor sub 75 de ani, mai spun autorii studiului.

De asemenea, si decesele premature au crescut, in anii `90, si in alte trei foste state sovietice, si anume Belarus, Kazahstan si Ucraina, din cauza deteriorarii sistemelor de sanatate, in timp ce statele baltice au cunoscut o scadere, incepand de la mijlocul anilor ’90.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Speranta de viata in Europa si nu numai

Lasă un răspuns