Cele 7 obiceiuri ale oamenilor cu adevarat autentici0 Comments

Publicat in:
Etichete: autentici, comportament, falsi, oameni, personalitate, reali

Tindem sa apreciem oamenii pe care ii simtim autentici si sa gandim urat despre cei pe care ii percepem ca fiind „falsi” – dar oare de ce este asa? Dealtfel, ceea ce motiveaza „falsitatea” este efortul de a aparea mai placut si mai impresionant, asa ca oare nu ar trebui sa ii placem mai mult pe cei carora le pasa de opiniile noastre, sa ii gasim mai atragatori decat pe aceia care, prin definitie, fac doar ceea ce considera ei indiferent ce credem noi?

Ei bine, nu, n-ar trebui – pentru trei motive esentiale:

Oameni autentici

Oameni autentici

Suntem mai inclinati sa credem mai degraba o persoana autentica decat una falsa pentru ca avem incredere ca cei care sunt naturali cu ei insisi sa fie adevarati si onesti si fata de noi.

Adesea asociem autenticitatea si naturaletea cu niste caracteristici atragatoare, cum ar fi taria de caracter si rezilienta emotionala – si dealtfel foarte corect, deoarece sa fi tu insuti cere incredere, tenacitate, si adesea chiar si curaj.

Suntem atrasi de unicitate si individualitate, calitati pe care oamenii autentici le au din plin.

Multe calatorii spre dezvoltarea sau descoperirea de sine implica niste eforturi pentru a trai o viata mai autentica. Adoptarea urmatoarelor 7 obiceiuri te poate ajuta sa ajungi o persoana mai naturala – insa bineinteles moderatia ramane importanta. A exagera oricare dintre aceste obiceiuri poate mai degraba sa strice decat sa foloseasca de aceea asigura-te ca iti trasezi niste teluri moderate, nu extreme, atunci cand te vei pregati sa depui eforturi in directia lor.

Oamenii autentici spun ce gandesc

Acesta este de fapt un obicei in doi pasi. Oamenii autentici isi iau ragazul necesar sa isi clarifice propriile opinii si perspective legate de diferite chestiuni, si apoi nu se rusineaza sa-si impartaseasca parerile cu ceilalti. Maniera in care ei isi impartaseasca opiniile conteaza la randul ei: oamenii autentici se simt confortabil in a-si prezenta ideile fara sa se astepte ori sa aiba nevoie sa ii convinga pe ceilalti ca au dreptate. Unul din lucrurile care ii ajuta sa se conecteze cu opiniile si perspectivele lor adevarate este…

Oamenii autentici reactioneaza la asteptarile interne, nu la cele externe

Oamenii autentici petrec timp gandindu-se si explorand propriile lor convingeri, standard si asteptari pentru ca se bazeaza ca raspunsurile la aceste intrebari sa le ofere directie si scop in viata. Bineinteles, identificarea propriilor tale idei si credinte nu este neaparat usoara, mai ales cand pot intra cu usurinta in conflict cu credintele si standardele familiei, comunitatii, societatii si culturii in care ai crescut. Intr-adevar, a fi autentic este adesea asociat cu a fi brav pentru ca atunci este foarte posibil ca vei face urmatoarele….

Oamenii autentici isi forjeaza propriile drumuri

A fi autentic nu inseamna doar ceea ce crezi sau spui ci, mai degraba, cee ace faci si cum esti in lume. A fi calauzit de o busola interioara inseamna sa nu urmezi cararile conventionale sau tipice pe care le urmeaza ceilalti pentru a-si atinge telurile. De aceea, oamenii autentici isi cauta si isi descopera propriul drum unic pentru implinirea pasiunii si scopului lor, adesea deschizand un cu totul nou drum pe masura ce merg inainte. Riscul de-ati crea un drum nou si nebatatorit este ca nu toate stradaniile tale vor fi incununate de succes. Totusi…

Oamenii autentici nu se simt infricosati de esec

Motivul pentru care cei mai multi oameni urmeaza caile conventionale este pentru ca se presupune ca acestea sunt „batatorite”, „dovedite”, „sigure” si, in consecinte, mai predispuse catre succes. Pe de alta parte, a urma un drum mai putin (sau deloc) incercat este riscant si poate duce la esec. In pofida acestui lucru, oamenii autentici o fac pentru ca nu sunt amenintati de idea de esec. De fapt, ei vad esecul drept o parte integranta din calatorie, o sursa de invatare, si o experienta imbogatitoare cu ajutorul careia se pot dezvolta. Deoarece ei vad esecurile mai degraba ca fiind instructive si nu atat de amenintatoare…

Oamenii autentici isi pot admite greselile

Ca sa fi in congruenta cu sentimentele si opiniile tale ai nevoie mai intainte de orice sa fi onest cu tine insuti in privinta gandurilor, convingerilor si comportamentelor tale – ceea ce inseamna sa te confrunti si cu raul, nu doar sa dai ochii cu binele. De aceea, oamenii autentici sunt mai inclinati sa iti recunoasca greselile si slabiciunile, sa le accepte si sa isi assume responsabilitate pentru actiunile lor si rezultatele acestora. Intr-adevar, abilitatea lor generala de a-si asuma responsabilitatea pentru propriile lor greseli si esecuri se intinde peste cum se vad ei insisi astfel incat…

Oamenii autentici nu ii judeca pe ceilalti

Fiind onesti cu propriile lor greseli si imbratisandu-si individualitatea si diferentele sunt lucrurile care ii fac pe oamenii autentici sa nu ii judece ci sa ii accepte pe cei din jurul lor. Ipoteza lor fundamental despre complexitatea umana si retinerea lor de a privi oamenii prin lentilele prejudecatilor sau a unor asteptari preconcepute le permite sa aiba o perspectiva mai pura care de obicei duce la interactiuni si relatii directe si oneste. Si toate obiceiurile prezentate pana acum purced dintr-o caracteristica de baza a oamenilor autentici…

Oamenii autentici au o stima de sine solida

A avea o stima de sine solida presupune o stima de sine stabila care nu este nici prea inalta, nici prea scazuta. (Spre exemplu, narcisistii au o stima de sine inalta insa fragila). Drept rezultat, oamenii autentici pot tolera si accepta esecul si critica, isi admit greselile si ii accepta pe ceilalti pentru ca nu se simt amenintati de imperfectiune. Intr-adevar, a avea o stima de sine solida prespune, prin definitie, ca poti accepta atat feedbackurile pozitive cat si pe cele negative, si sa recunosti anumite aspecte ale caracterului tau care ar avea nevoie de imbunatatire fara ca asta sa iti diminueze cumva sentimentul tau de valoare personala.

Sursa: Psychology Today, Guy Winch

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cele 7 obiceiuri ale oamenilor cu adevarat autentici

Lasă un răspuns