Dinamica psihicului tau0 Comments

Publicat in:
Etichete: minte, mintea umana, perceptie, psihic

Noi cu totii gandim constant – si este bine ca o facem! Fara abilitatea de a gandi, vietile noastre ar putea parea lipsite de mare semnificatie. Este important sa realizezi ca gandesti constant. Sa nu te pacalesti singur crezand ca esti constient de acest lucru pentru ca este foarte probabil ca nu esti.

Gandeste-te un moment la respiratia ta. Pana in momentul in care ti-am atras atentia, probabil ca uitasesi de faptul ca o faci. Respiratul este ceva atat de natural si automat incat, daca nu cumva ti se intampla sa ramai fara aer, pur si simplu uiti ca respiri.

Mintea umana

Mintea umana

Ganditul functioneaza in acelasi mod. Pentru ca o faci tot timpul este usor sa uiti ca se intampla si astfel devine invizibil pentru tine. Totusi, in comparatie cu respiratia, pierderea din vedere a faptului ca gandesti, chiar si pentru un moment, iti poate cauza probleme serioase in viata, printre care nefericire si chiar depresie. Motivul este ca gandirea ta se va intoarce intotdeauna inapoi la tine sub forma unei emotii.

Felul in care simti acum este rezultatul gandurilor tale din acest moment. Intr-o acceptiune mai larga, ceea ce simti este intotdeauna determinate de gandurile pe care le gandesti. In timp ce citesti aceste asertiuni poti sa te gandesti ca pare simplist si ca problemele tale sunt mai serioase. Rezultatul acestui gand este ca te vei simti sceptic si pesimist chiar in acest moment. Aceasta nu este o coincidenta. Inainte sa fi avut aceste ganduri nu te simteai pesimist.Gandurile tale au creat sentimentul de skepticism, nu cuvintele pe care le-ai citit. Daca aceste cuvinte ar crea sentimente atunci toata lumea care le citeste s-ar simti in acelasi fel, cee ace bineinteles nu se intampla. Relatia dintre gandirea ta si cum te simti se formeaza atat de rapid (intr-o mica fractiune de secunda) ca aproape nimeni nu realizeaza ca are loc. Aceasta relatie cauza-efect dintre ganduri si emotii este una dintre cele mai puternice fenomene pe care le experimentezi ca fiinta umana.

Sa presupunem ca, in timp ce citesti ziarul, descoperi un articol despre o fetita care a fost salvata dintr-un incendiu. In timp ce citesti stirea gandesti, “Ce bine, ce usurare’. Imediat ce ai avut acest gand inaltator ai simtit si ca starea ta de spirit este mai buna, mai ridicata. Repet, emotia ta a fost creata de gandurile tale privitoare la eveniment si nu de catre evenimentul insusi. Daca te-ai gandit diferit, ai fi simtit diferit. De exemplu, ai fi putut sa gandesti “Era si vremea sa mai includa un caz fericit. Ziarele sunt pline mai intodeauna de stiri urate si rele” si atunci te-ai fi simtit pesimist si nu mai bine. Emotiile care insotesc gandurile avute au loc intr-o clipita. Aceasta dinamica psihologica este adevarata tot timpul – nu exista exceptii. De fiecare data cand ai un gand, si crezi ca acel gand este adevarat, ai sa simti un raspuns emotional la acel gand. Gandurile tale iti creaza intotdeauna emotiile. Intelegerea acestei realitati psihice este primul pas in a scapa de nefericire si depresie.

Gandurile negative si pesimiste, indiferent de continutul lor specific, reprezinta cauza tuturor emotiilor tale negative si auto-distructive.De fapt, din punct de vedere neurologic este imposibil sa simti orice fara ca mai intai sa ai un gand – altfel, pur si simplu, tu nu ai avea un punct de referinta. Incearca sa te simti vinovat fara ca mai intai sa gandesti niste ganduri legate de vinovatie. Nu vei putea sa o faci. Incearca sa te simti furios fara ca mai intai sa te gandesti la ceva care te enerveaza. Nu vei putea sa o faci. Pentru ca sa experimentezi un eveniment, trebuie sa procesezi acel eveniment in mintea ta si, prin urmare, sa il interpretezi si sa ii oferi un inteles si semnificatie. Aceasta intelegere are implicatii enorme. Sugereaza ca daca te simti nefericit, aceasta nu este din cauza vietii tale, circumstantelor in care evoluezi, bagajului tau genetic sau a naturii tale profunde care ar genera nefericirea – este gandirea ta care este responsabila de acest efect. Nefericirea nu exista si nu poate exista prin ea insasi. Nefericirea este un sentiment care insoteste gandirea ta negativa legata de viata. In absenta acestui tip de gandire, nefericirea nu poate exista. Nu este nimic altceva care sa mentina emotiile negative in afara gandirii tale.

Nu spunem ca nu exista niciodata componente fiziologice care sprijina o stare nefericita si depresiva sau care ar predispune o persoana la nefericire ori depresie. Ceea ce afirmam este ca totusi fara ganduri particulare nu exista gaz care sa fie aruncat peste foc si deci nimic altceva nu forteaza acele predispozitii sau component fiziologice sa se manifeste in realitate.

Este interesant de notat ca intotdeauna au existat oameni care au parut sa aiba toate motivele din lume sa fie deprimati – circumstante care ne deprima pe unii dintre noi doar daca auzim de ele: saracie extrema, greutati inimaginabile, oprimare din partea altor semeni ai lor. Dar unii oameni pur si simplu nu experimenteaza nefericirea indiferent cat de serioase ar fi circumstantele vietii lor. Ei scot tot ce este mai bun din fiecare situatie in care se gasesc. In aceeasi masura, exista alti oameni care aparent au toate motivele sa se simta fericiti si multumiti, insa care sunt torpilati de depresie. In loc sa aprecieze ceea ce au ei se concentreaza mai degraba pe ceea ce ar putea sa aiba.

De exemplu, un cuplu de prieteni ai tai divorteaza. Intotdeauna te-ai gandit ca daca vor exista unii care sa reuseasca din punct de vedere marital vor fi acesti prieteni ai tai. Acest cuplu initiaza miercurea trecuta procedurile de divort iar dupa o saptamana prietenul tau te suna pentru a-ti da vestea. “Oh, nu” iti spui tu si imediat incepi sa te simti rau. Interesant, nu-i asa ? Evenimentul a avut loc deja, a trecut demult. Insa acum, cand tu te gandesti la acel eveniment, incepi sa te simti rau. In mod clar nu evenimentul in sine te-a facut sa te simti rau. S-a intamplat in urma cu sapte zile si nici macar nu ai avut habar de el. Gandurile tale despre eveniment sunt vinovate pentru starea ta de rau si, prin urmare, responsabile de ceea ce simti. Bineinteles, evenimentul a fost real insa nu a insemnat nimic pentru tine – a fost netru – pana cand tu i-ai dat viata prin ceea ce ai gandit depre el. La fel de interesant, daca gandirea ta ar fi interpretat lucrurile diferit, te-ai fi simtit diferit. Ai fi putut sa te gandesti la fel de usor:” Eii bine, banuiesc ca doar ei pot stii ceea ce este cel mai bine pentru ei”. Acest gand te-ar fi lasat cu un sentiment de compasiune si intelegere.

Gandeste-te la un exemplu si mai simplu – zapada. Pentru unii oameni zapada inseamna bulgari de zapada, patine, ski si oameni de zapada. Pentru acesti oameni zapada este motiv de mare sarbatoare ! Pentru altii insa zapada inseamna baterii moarte la masina, troiene, frig insuportabil si asa mai departe. Pe scurt zapada este motivul pentru multe plangeri. Baga de seama totusi ca zapezii insasi nu-I pasa cum te gandesti tu in privinta ei. Zapada este neutra. Pur si simplu exista si isi vede de treaba ei de a fi zapada. Nu cauzeaza reactiile si emotiile pozitive sau negative pe care le-ai putea tu avea. Doar gandirea ta poate sa faca asta in ce te priveste.

Speram ca aceste informatii si exemple au ilustrat suficient cum iti folosesti gandirea pentru a crea raspunsuri emotionale care iti confera o experienta a vietii. Gandirea ta, si nu evenimentele insele, iti cauzeaza reactiile emotionale, pozitive sau negative si, in consecinta, o stare de bine sau de rau.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dinamica psihicului tau

Lasă un răspuns