17 stiluri de mascare a furiei – care este al tau?0 Comments

Publicat in:
Etichete: ascundere, comportament, furie, masca, mascare

Suntem invatati ca manifestarea explicita a furiei in societate nu este dezirabila. Totusi, interactiunile sociale firesti dau nastere uneori la situatii tensionate sau chiar conflicte. Deoarece multi dintre noi nu am reusit sa invatam cum sa ne exprimam si sa ne comunicam sentimentele de furie intr-un mod sanatos, astfel incat sa nu provoace daune altora dar care sa transmita fidel ceea ce simtim, suntem tentati sa ne mascam furia prin felurite comportamente pasiv-agresive.

Mascarea furiei

Mascarea furiei

Aceasta masca, odata consolidata, devine un stil personal , mai degraba inconstient decat constient, prin care ne manifestam mai mult sau mai putin voalat furia fata de alte persoane. Te recunosti cumva in vreunul dintre stilurile de mai jos?

Evitantul

Evitantul refuza sa lupte. Cand are loc un conflict, el/ea va pleca, va adormi, va pretinde ca este ocupat(a) la lucru sau, oricum, se va tine deoparte de confruntarea fatisa cu problema. Acest comportament ii ingreuneaza situatia partenerului/partenerei de a-si exprima sentimentele sale de furie, durere, etc pentru ca evitantul nu va riposta. Sa te certi cu un evitant este ca si cum ai incerca sa boxezi cu cineva care nici macar nu si-a pus manusile de box.

Pseudo-acomodantul

Nu numai ca pseudo-acomodantul refuza sa se confrunte cu un conflict, el/ea va pretinde ca nu-i nici o problema. Asta il inebuneste pe partener, care simte clar ca este o problema, si il face sa simta atat vina cat si resentiment fata de pseudo-acomodant.

Invinovatitorul

In loc sa spuna direct ca nu-I convine sau nu doreste ceva, invinovatitorul va incerca sa comportamentul partenerului/partenerei pasandu-I responsabilitatea de a-I fi cauzat durere. Propozitia favorita a invinovatitorului este “Nu-ti pasa cu adevarat de mine…” urmata de un oftat.

Cel care schimba subiectul

De fapt o varianta a evitantului, acesta scapa de a se confrunta cu un conflict schimband subiectul de fiecare data simte ca respectiva controversa poate sa se transforme intr-un conflict propriu-zis.

Criticul

In loc sa fie deschis si sa isi exprime sentimentele fata de obiectul insatisfactiei sale, criticul incepe sa atace alte parti ale vietii partenerului sau/partenerei sale. In felul acesta el nu imparte niciodata ce gandeste cu adevarat si evita de a se confrunta cu aspectele dureroase ale relatiei sale.

Telepatul

In loc sa-i permita partenerului/partenerei sa isi exprime sentimentele in mod deschis, telepatul incepe sa ii faca o analiza de caracter, sa explice ce vrea sa spuna de fapt cealalta persoana, sau ceea ce este gresit cu ea. Comportandu-se in felul acesta, telepatul refuza sa se confrunte cu propriile sale sentimente si nu lasa loc partenerului/partenerei sa se exprime pe sine.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

17 stiluri de mascare a furiei – care este al tau?

Lasă un răspuns