Cum te afecteaza virusurile hepatice?0 Comments

Publicat in:
Etichete: Alcool, hepatita, medici, OMS, oral, substante, virus hepatic

Potrivit unor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, OMS, virusurile hepatice B, C, A, D si E afecteaza in prezent sute de milioane de persoane.

Tara noastra ocupa locurile 3 si 5, cele mai nefavorabile in privinta HVB respectiv HVA si pe locul 3 cel mai favorabil in privinta HVC. Totusi, in Romania incidenta agregata insumand toate tipurile de hepatita virala se afla in descrestere fata de perioada similara a anului trecut. Medicii sustin ca hepatitele virale pot sa cauzeze infectii acute sau cronice, iar inflamatia ficatului poate duce la ciroza si cancer.

Hepatita

Hepatita

Expertii recomanda cresterea constientizarii populatiei in privinta masurilor stil de viata pentru prevenirea hepatitelor virale, pastrarea si sporirea vigilentei la manipularea produselor din sange in spitale, dar si mentinerea preocuparii privind acoperirea vaccinala anti-HVB in mediile defavorizate.

In Romania este prevazuta vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari la nastere, la 2 luni, la 6 luni, dar si vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu.

Dintre masurile de preventie nespecifice fac parte igiena personala stricta, in special in mediul spitalicesc, sanitatia si salubrizarea eficiente, apa potabila la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sange, evitarea utilizarii in comun a instrumentelor de igiena personala, generalizarea seringilor de unica folosinta, evitarea tatuajelor si piercingurilor, comportament sexual decent si igiena sexuala stricta.

Cel mai rar dintre cele cinci virusuri hepatitice, virusul hepatitei D este si cel mai periculos!

Hepatita reprezinta o inflamatie a ficatului. Hepatita este cea mai frecventa dintre toate bolile contagioase grave. Cel mai des intalnite sunt hepatitele de tip A, B, C si mai rar D și E.

Alte tipuri de hepatita sunt determinate de abuzul de alcool, utilizarea de droguri sau de medicamente, precum si de ingestia de toxine din mediul inconjurator.

Hepatita A

Hepatita este grava, din cauza ca afecteaza numeroasele functii ale ficatului, cum ar fi producerea bilei, reglarea compozitiei chimice a sangelui sau eliminarea substantelor potential nocive din fluxul sangvin. Hepatita A, contractata cel mai frecvent oral, prin contaminarea cu fecale a alimentelor sau apei, este considerata cea mai putin periculoasa forma a bolii, deoarece nu duce la inflamatie cronica a ficatului.

Hepatita B

Hepatita B apare ca urmarea a infectarii cu cel mai raspandit virus hepatitic. Acest virus se poate transmite de la mama la copil, la nastere sau intre adulți și copii, putand infecta familii intregi.

Hepatita B se poate transmite si prin contact sexual, transfuzii de sange si folosirea in comun a acelor de catre utilizatorii de droguri intravenoase. Majoritatea pacientilor cu hepatita B se vindeca complet, dar un mic procent dintre ei pot dezvolta hepatita cronica sau un cancer hepatic.

Hepatita C

Hepatita C se transmite, de obicei, prin contact cu sange sau ace contaminate si poate evolua fara nici un fel de simptome. 20-30% din purtatorii cronici fac ciroza in urmatorii 10 ani. Specialistii sustin ca hepatita C se poate transmite prin transfuzii de sange.

Hepatita D

Hepatita D se manifesta numai la cei cu hepatita B si se poate transmite de la mama la copil si prin contact sexual. Cel mai rar dintre cele cinci virusuri hepatitice, virusul hepatitei D este si cel mai periculos. Hepatita E apare mai ales in Asia, Mexic si Africa si poate produce simptome si inflamatie a ficatului similare celor rezultand din hepatitele virale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum te afecteaza virusurile hepatice?

Lasă un răspuns