Cu ce se diferentiaza gripa fata de raceala?0 Comments

Publicat in:
Etichete: capacitate, diferente, gripa, imunitate, medici, răceală, simptome, toamna, viroze

Cu toate ca multi dintre noi credem ca raceala si gripa au manifestari comune, iata ca fiecare are particularitati ce le diferentiaza una de cealalta. Corpul uman ofera semnale distincte ce ajuta la deosebirea acestor doua tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor.

Gripa sau raceala

Gripa sau raceala

Raceala vs. gripa –  Durata

Medicii spun ca cel mai important mod de diferentiere a racelii si gripei consta in faptul ca cea dintai afecteaza pe o durata mai scurta si intr-un mod mai putin agresiv organismul decat gripa, care are o durata de manifestare lunga si poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Corpul uman este supus unui efort sustinut de a lupta impotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusa in pericol.

Deseori, tusea, stranutul sau durerile in gat nu ne pot indica decisiv daca este vorba despre o gripa sau o simpla raceala.

Raceala vs. gripa – Debutul afectiunii

In cazul racelii, ea poate debuta cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si de gat, urmate de cresterea consistentei mucozitatilor nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect destul de palid.

Pentru gripa, medicii sustin ca aceasta afectiune debuteaza in mod brusc si violent cu febra, de 39 sau 40 de grade, deseori insotita de stari de oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat. Febra poate dura de la 3 pana la 5 zile.

Tusea poate fi prezenta si poate avea o durata de manifestare pana la doua luni, persistand chiar si dupa disparitia celorlalte simptome. De asemenea, durerile musculare sunt mult mai acute decat in cazul racelii, iar frisoanele sunt insotite de dureri abdominale si ale oaselor, precum si senzatie de usturime a ochilor.

Starile de greata si voma sunt, de asemenea, asociate gripei, iar in cazuri grave acestea pot evolua si in alte probleme gastro-intestinale.

Raceala vs. gripa – Factori provocatori

Diferentele dintre cele doua tipuri de afectiuni se extind si la circumstantele exterioare organismului, sustin medicii. De pilda, raceala si gripa sunt provocate de factori distincti: raceala este cel mai adesea determinata de rinovirusuri, care afecteaza nasul, gatul sau caile respiratorii superioare. Acestea sunt mai putin puternice decat virusul gripal, care poate proveni in urma unor epidemii.

Raceala poate fi contactata pe tot parcursul anului, in special vara. Gripa, in schimb, este mult mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie din cauza ca sistemul imunitar este sensibil in timpul sezonului rece si organismul necesita o ingrijire mai atenta.

Tratamente

Cu toate ca tratamentele se pot diferentia potrivit simptomelor pacientului, tipului de infectie respiratorie si in functie de modul in care tusea se manifesta, toate tipurile de terapie trebuie sa actioneze in mod esential ca un antispatic, un antiinflamator pentru caile respiratorii si un emolient pentru fluidizarea secretiilor nazale.

Trebuie sa stiti ca uleiul de eucalipt are efect antiinflamator, antimicrobian, analgezic si de stimulare a sistemului imunitar. In plus, radacina de lemn dulce poseda capacitatea de expectorant, dar este si antispastica si antiinflamatoare.

Si uleiul de mentol este eficient in cresterea anticorpilor din organism si combaterea infectiilor, ajuta la reducerea febrei, are efect antispatic, antiinflamator si de calmare a tusei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cu ce se diferentiaza gripa fata de raceala?

Lasă un răspuns