Ce arata urina despre corpul tau0 Comments

Publicat in:
Etichete: analize medicale, culoare, greutate, hipertensiune arteriala, leucocite, medici, urina

Corpul uman are capacitatea de a elimina substantele toxice prin intermediul urinei, acestea fiind produse ca urmare a metabolizarii alimentelor pe care le ingereaza un om. Printre aceste substante toxice se afla ureea, acidul uric, oxalatii si creatinina, insa pe langa ele sunt eliminate si apa si sarurile minerale de care organismul nu mai are nevoie.

Analize urina

Analize urina

In clipa cand corpul se afla in suferinta, compozitia urinei se schimba: fie concentratia acestor substante este mai mare decat ar trebui, fie exista si alte componente in ea.

Printr-o analiza a urinei se pot diagnostica un numar foarte mare de probleme de sanatate. Acesta este motivul pentru care medicii recomanda de obicei si efectuarea unui sumar de urina odata cu testele sanguine anuale, de rutina.

Trebuie spus ca sumarul de urina se realizeaza dintr-o singura proba de urina si anume cea care a fost obtinuta la prima ora a zilei.

In laboratoarele medicale se pot analiza culoarea, transparenta, greutatea, pH-ul, sedimentul urinar si compozitia sa. Conform specialistilor, toate aceste substante pot semnala o problema de sanatate, iar prezenta unei cantitati mici sau moderate de proteine in urina semnaleaza o stare febrila sau hipertensiune ateriala.

Proteinele in urina

Expertii sustin ca in cazul proteinelor, se poate observa o cantitate mai mare atunci cand omul sufera de afectiuni renale precum glomerulonefrita, nefroza, cistita, pielocistita, tuberculoza renala, pielonefritele cronice, calculii sau ale cailor urinare.

Glucoza in urina

Prezenta glucozei sau a corpilor cetonici in urina sugereaza un diabet, iar glucoza are rolul de a arata si hipertiroidie. Conform specialistilor, flora bacteriana reprezinta un semn al prezentei unei infectii urinare. Pigmentii biliari apar in bolile de ficat insotite de icter.

Numar leucocite sumar de urina

Mai mult, si leucocitele semnaleaza prezenta unei infectii, iar globulele rosii indica o sangerare la nivelul cailor urinare sau ale rinichilor. Pentru un diagnostic cert al acestor boli, sunt necesare de obicei analize suplimentare, specifice. Specialistii recomanda efectuarea unei uroculturi atunci cand suspecteaza o infectie a tractului urinar, de la rinichi si pana la uretra.

Prin aceasta analiza se pot descoperi si cultiva in laborator microbii care au provocat infectia, precum si o antibiograma prin care sunt precizate antibioticele cele mai eficiente.

In cazul unei perosane mai sanatoase, urina ar trebui sa fie sterila. Spre deosebire de sumarul de urina, urocultura nu se efectueaza de rutina, ci doar la indicatia unui medic.

Specialistii sustin ca semnele care indica prezenta unei infectii in corpul uman sunt usturimile la urinat, senzatia de urinare frecventa si durerile localizate in bazin sau in zona lombara.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce arata urina despre corpul tau

Lasă un răspuns